Оливки проти насіння: яка олія корисніша

sunflower oil, seed and sunflower on the background of wooden boards

Останнім часом всі говорять про те, що оливкова олія найкорисніша. А як же добре знайома нам соняшникова олія?

Чим вони відрізняються? Чи корисно вживати соняшникову олію? Скільки її можна вживати в день? Чи варто замінювати її на дорогу оливкову олію?

На ці питання і деякі інші відповідає експерт.

Соняшникова олія нічим не гірша за оливкову олію. Різниця в тому, що остання – джерело поліненасичених жирних кислот (омега-6), а соняшникова – мононенасичених (омега-9).

Масла, що містять поліненасичені жирні кислоти, сприяють зниженню рівня холестерину в крові, тому що у них більш виражена жовчогінна дія. Крім цього, соняшникова олія – рекордсмен за вмістом вітаміну Е.

За великим рахунком, всі рослинні масла корисні. У день необхідно вживати 20-30 грамів рослинної олії (1-2 столових ложки), краще «сирої», а не рафінованої. Мається на увазі вживати олію потрібно не тільки в салатах, але і додавати в уже приготовані страви.

Що таке високоолеїнова соняшникова олія і як її відрізнити?

Олеїнова кислота відноситься до мононенасичених жирних кислот. Зазвичай в оливковій олії її вміст становить 60-70%.

Високоолеїновою олія стає тоді, коли в неї певним технологічним способом додали цю мононенасичену жирну кислоту, і тоді її зміст може доходити до 90%. Про те, що олія є високоолеіновою, має бути написано на етикетці.

Як правильно зберігати олію?

Оскільки жирні кислоти можуть окислюватися, найкраще купувати рослинні масла в невеликій тарі. Щоб встигати спожити їх до того, як вони встигнуть прогіркнути.

Чим більшою є відстань між пробкою і рівнем олії, тим більшим є ступінь її окислення. Такий продукт несприятливо впливає на обмін.

Постійно користуватися прогірклим маслом шкідливо. Якщо ви його вживали 1-2 рази – нічого страшного не станеться. Але все-таки на термін придатності звертати увагу потрібно. Він зазначений на упаковці.

Для кожного виду олії терміни придатності можуть бути різні. Зазвичай це 10-18 місяців. Зберігати олію краще в прохолодному темному місці.

Читайте також: Які продукти впливають на довголіття?

Чи варто змішувати різні види олій, наприклад, коли заправляємо салати?

По-перше, дуже втомлює їх змішувати. По-друге, чим більше у вас відкритих упаковок з олією, тим довше ви їх будете зберігати – адже використати відразу все неможливо. А значить, олія буде сильніше окислюватися. Тому краще чергувати. Купили одне масло, використали, потім взяли інше.

До речі, дуже корисно вживати лляну олію. У ній містяться омега-3 жирні кислоти (такі ж кислоти, тільки з більшою довжиною ланцюга, знаходяться в морській рибі), які корисні для серцево-судинної системи, імунітету, є дуже потужними антиоксидантами, що запобігають ранньому старінню.

Але лляна олія не завжди добре дезодорована, через що віддає риб’ячим жиром.

Є багато народних рецептів очищення за допомогою олії, при запорах, наприклад.

Так, вони засновані саме на жовчогінній дії рослинної олії. Чим вона вища, тим більшим є викид жовчі. А жовч впливає на моторику кишечника. Тому при запорах дуже часто застосовуються рослинні масла.

Наприклад, при низькокалорійних дієтах часто виникають запори і тому таким пацієнтам рекомендується випити склянку кефіру з ложкою рослинної олії на ніч. Щоб вранці був стілець.

Джерело

Поділись


Новини партнерів