Пережити зиму без сезонного нежитю, виявляється, цілком можливо: декілька корисних порад

Нерідко, діставши нежить у перші дні грудня, ми так і не можемо позбутись його впродовж усього холодного сезону. Але чому так? І чому саме з “мокрого” носа найчастіше починаються застуди?

Детальніше про це – Василь Троян, доктор медичних наук, лікар-отоларинголог.

– Що ж провокує нежить?

– Епітелій слизової оболонки носа вловлює інфекцію чи пил, що поширюються з повітрям, не даючи їм потрапити далі у дихальні шляхи. Слизова оболонка носа містить особливі речовини, що забезпечують стійкість до бактерій та вірусів. Якщо ж ця природна броня не є міцною, то саме в епітеліальних клітинах слизової інфекція починає розмножуватися. Як правило, гострим запаленням слизової оболонки сигналізують про себе віруси. Вони паралізують діяльність епітелію, процес самоочищення гальмується, слизова набрякає. Ми відчуваємо, що нам важко дихати, з носа тече.

– Багато людей узимку постійно ходить із нежитем, не вважаючи його серйозною проблемою. Це справді так?

– Якщо вчасно не розпочати лікування гострого нежитю (найкраще чергувати промивання носа із закапуванням спеціальними препаратами), збудник може просунутися углиб дихальних шляхів, вразити горло, бронхи, легені.

А щодо хронічного нежитю, який справді може тривати тижнями і місяцями, то він також небезпечний. Людина дихає переважно ротом, а отже, порушується робота головного мозку, можуть виникати спазми. Крім того, постійний запальний процес у носі може перерости у запалення гайморових пазух, вух, очей, оболонок головного мозку.

І навіть якщо хронічний нежить не надто надокучає, інфекція жевріє в організмі, а переохолодження чи стрес майже відразу можуть призвести до загострення хвороби.

– Як загартувати слизову носа, щоб вона не була чутливою до інфекцій?

– По-перше, слід виробити звичку щодня зранку і ввечері промивати ніс чистою, ледь теплою кип’яченою водою або спеціальним сольовим розчином (0,9% розчин хлориду натрію, продається в аптеці). А ось при густому нежитю краще промивати ніс розчином кухонної солі. Завдяки такому промиванню ефективнішим буде лікування аптечними краплями, більшість яких, згідно з інструкцією, не можна використовувати понад тиждень. Вони звужують судини і при передозуванні можуть спричинити побічні явища, зокрема медикаментозний нежить.

А ще – не ховайте носа у шалик, навіть якщо надворі морозно. Сухе холодне повітря дуже добре тренує слизову оболонку.

Читайте також: Небезпечний кашель: 4 ознаки, при яких треба негайно бігти до лікаря!

– Якщо нежить таки почався, чи можна впоратися з ним без крапель з аптеки?

– Дуже ефективні (якщо не маєте алергiї до продуктів бджільництва) медові краплі, адже мед містить чимало противірусних речовин, – порадив Олексій Пащенко, лікар-апітерапевт. – Зробити їх просто. Одну частину меду добре розчиніть в однiй частинi провареної, ледь теплої води. Закапуйте 3 – 5 разів на день, попередньо промивши ніс.

Гарний засіб профілактики нежитю – мазь із прополісу. Візьміть 10 грамів прополiсу, 100 грамiв масла, перемішайте їх, 10 – 15 хвилин тримаючи на водянiй банi. Тоді профiльтруйте крiзь марлю і поставте у холодне місце. Коли загусне, змащуйте слизову носа щоразу перед тим, як вийти надвір.

Джерело

Поділись


Новини партнерів