Ці симптоми свідчать про серйозні проблеми з серцем

Серце постійно працює, поставляючи кров до всіх органів нашого організму. Як тільки відбувається збій припливу крові до серцевого м’яза (міокарду), виникає ішемічна хвороба серця (ІХС). Прояви її можуть бути різними – від стенокардії до інфаркту. Серцевий напад може привести не тільки до інвалідності, а й до летального результату. Саме ІХС є однією з причин смертності, а зона її ураження змушує визнавати це захворювання проблемою нашого століття.

Запобігти серцевому нападу можна за 30 днів, якщо звернути увагу на сигнали, які посилає серце, навіть якщо деякі з них проявляються рідко. Поява ж більше п’яти нападів в день вказує на термінову необхідність звернутися до лікаря.

Розглянемо ті неясні прояви, які ми швидше за все ігноруємо, сприймаючи за хвилини слабкості. Але саме вони є маркерами захворювання.

1. Втома. Ви тільки прокинулися, а вже відчуваєте слабкість, розбитість. Добралися до роботи і всі думки тільки про те, як би відпочити. А втома з кожним днем ​накопичується все більше і більше.

Цей симптом вказує на серцеву недостатність. Втома виникає через нестачу кровопостачання мозку, легенів і серця.

2. Слабкість. Багато з хворих, які перенесли серцевий напад, розповідали, що незадовго до нападу відчували таку слабкість, що не могли утримати в руках аркуш паперу.

Відчуття безсилля, що є характерним при грипі, говорить про ризик інфаркту міокарда.

3. Перепади настрою. Багато людей перед серцевим нападом відчувають безпричинну тривогу.

Відчуття сильної тривоги або навіть страху смерті може попереджати про серцевий напад, що наближається.

4. Задишка. Задишка часто супроводжує серцевий напад і може викликати біль у грудях. Тому якщо вам нестерпно важко піднятися навіть поверхом вище, слід звернутися до кардіолога.

Порушення кровотоку скорочує його надходження в легені. Це і викликає поверхневе дихання, що стає задишкою.

5. Запаморочення. Для повноцінного функціонування мозку потрібне хороше кровопостачання. Якщо в мозок буде надходити недостатня кількість крові, це відразу позначиться на стані всього організму.

Інфаркти, як правило, супроводжуються запамороченнями або втратою свідомості.

6. Холодний піт. На наближення серцевого нападу може вказувати раптове потовиділення навіть при відносному спокої.

Різкий холодний піт може бути симптомом наближення серцевого нападу.

Читайте також: Пухлини мозку: що потрібно знати, щоб не пропустити хворобу

7. Прискорений пульс. Різке збільшення частоти пульсу не викликає тривогу лікарів. А ось нерегулярне або прискорене серцебиття разом із задишкою, запамороченням, слабкістю, може вказувати на аритмію.

Аритмія нерідко буває причиною інфаркту або навіть раптової смерті.

8. Біль в грудях з’являється і зникає раптово. Тому багато людей можуть ігнорувати такі прояви і не усвідомлювати всю небезпеку становища.

Цей симптом вказує на наближення серцевого нападу.

9. Набряклість. Набряками ніг, а також збільшенням ваги серце може сигналізувати про порушення в його роботі.

Зайва рідина в організмі вказує на серцеву недостатність.

Джерело

Поділись


Новини партнерів