Як залишатися у формі після 50 років

З віком стає все складніше підтримувати себе у формі, але насправді це нам тільки здається, питання лише в настрої: важливо знайти відповідний вид фізичної активності, який би заряджав нас енергією і стимулював на подальше зайняття.

І чоловікам, і жінкам важливо мати здорові звички в житті! Але після 50 років, з настанням менопаузи і андропаузы, дуже важливо залишатися у формі, щоб позбавити себе від типових для літнього віку захворювань.

І сьогодні ми дамо вам декілька практичних порад, як можна поліпшити своє здоров’я, якщо ви вже розміняли шостий десяток.

Після 50. Ви ще не старі!

Раніше чоловік, який створив сім’ю і був близький до відходу на пенсію, апріорі вважався “старим”.

На щастя, в сучасному суспільстві все змінилося, і сьогодні вік 50+ вважається кращим для того, щоб починати щось нове і міняти певні життєві звички.

Змінилося все і на медичному рівні, оскільки раніше вважалося, що жінкам, котрі досягли періоду менопаузи, небезпечно виконувати фізичні вправи. Тепер усім відомо, що спорт корисний у будь-якому віці.

На цьому життєвому етапі фізична активність потрібна, щоб зберегти певні якості і навички, що мають тенденцію погіршуватися з віком.

Рекомендується вибирати вправи або групове зайняття, яке вам приносить задоволення, а ще де є присутніми люди тієї ж вікової групи.

Тоді ви тренуватимете не лише своє тіло, але і розум. І, звичайно, рекомендується відвідувати різні заходи на свіжому повітрі, а ще які-небудь майстер-класи (по ремеслах, наприклад), щоб підтримувати активним мозок і зміцнювати свою пам’ять.

Незалежно від того, чи займалися ви спортом усе життя або ніколи не ходили в спортзал, важливо, щоб ви виконували певні фізичні вправи.

Залишатися у формі після 50 – це можливо! Тільки перш ніж починати, зверніть увагу на наступні рекомендації:

1. Чітко

Чому ви прийняли рішення займатися фізкультурою? Можливо, щоб позбавитися від зайвої ваги, поліпшити координацію, зміцнити здоров’я або просто щоб підтримувати в тонусі певні групи м’язів.

А може бути ви хочете трохи розвіятися, зняти стрес і познайомиться з новими людьми. Мета підтримуватиме ваш ентузіазм і мотивацію навіть в ті дні, коли вам не захочеться виходити з будинку.

2. Знайдіть відповідний для себе вид фізичної активності

Тут йдеться про те, що необхідно підлаштовуватися під свій вік, конституцію свого тіла і фізичні здібності. Спочатку завдання може здатися нездійсненним, але насправді це не так.

Просто вам треба перепробувати усі доступні види активності і тоді ви знайдете “свою”, ту що підійде вам якнайкраще. Ви дізнаєтеся, що у вас вийшло, коли зрозумієте, що не пропустили жодного зайняття.

3. Складіть собі розклад

Визначте, скільки часу ви витрачатимете на фізичні вправи в день і в тиждень. Поєднуйте свій комплекс вправ зі спортом, щоб вам не доводилося займатися окремо.

Складіть собі чіткий розклад, якщо у вас багато інших обов’язків.

4. Вправи мають бути в радість!

Залишатися у формі – це розрахунок на довгострокову перспективу. А тому, якщо один-два дні ви не позаймаєтеся, то нічого страшного, звичайно, не станеться.

Не мучте себе, якщо у вас зовсім немає бажання або сил на тренування. Якщо на вулиці весь день йде дощ або у вас грип, не треба виходити на пробіжку. Краще провести цей час інакше, зі своєю сім’єю, наприклад, або просто подрімати трохи і подивитися хороший фільм.

5. Міняйте свій раціон харчування!

Не забувайте, що після настання менопаузи у жінок сповільнюється метаболізм. А тому, якщо ви харчуватиметеся, як і раніше, ви обов’язково наберете вагу.

Проконсультуйтеся з дієтологом, він допоможе вам скласти дієту відповідно до ваших потреб і вікових особливостей організму. Додайте більше фруктів, овочів, бобових і цельнозерновых продуктів у свій щоденний раціон.

Вправи, щоб залишатися у формі після 50

Рекомендуємо починати повільно і не старатися: навантаження слід збільшувати поступово, особливо якщо ви давно (або навіть ніколи) не займалися спортом.

Ось деякі види діяльності, які можуть бути дуже корисні після 50:

1. Ходьба

Це основа усіх вправ. Ходити корисно у будь-якому віці. І саме хороше те, що ходити можна практично у будь-якому місці і у будь-який час.
І незважаючи на те що гуляти краще на свіжому повітрі, ви завжди можете скористатися і біговою доріжкою в залі, якщо з погодою не повезло.

Завжди використовуйте можливість прогулятися з онуками або хоча б з собакою.

Рекомендується ходити хоча б 1 годину в день. Надівайте зручне взуття і крокуйте у своєму ритмі.

2. Танці

Життя без музики – це не життя! Крім того, у танців стільки переваг для нашого здоров’я!

Залишатися у формі після 50 можливо, і вам значно веселіше наближатиметься до поставленої мети, якщо додати руху в такт музиці. Вам навіть не знадобиться виходити з будинку! Танцюйте прямо посеред кімнати!

Ця прекрасна вправа на координацію рухів, яке, до усього іншого підвищує самооцінку і сприяє насиченню крові киснем.

3. Йога

У цієї древньої практики також немало переваг. Йога теж допоможе вам залишатися у формі після 50.

Ось, чим вона корисна:

Тонізує м’язи
Підвищує гнучкість тіла
Покращує рівновагу
Працює і як емоційна терапія
Вправи можуть виконуватися максимально повільно, кожен підлаштовується під свої фізичні можливості, а ще у у вас з’явиться можливість послухати своє “внутрішнє я”.

4. Плавання

Плавання – це ще один чудовий вид фізичного навантаження, який можна і треба практикувати після настання менопаузи або андропаузи. Користь для організму величезна, а зусилля з вашого боку мінімальні.

Ваше тіло тренуватиметься навіть без вашого відома, лише завдяки дії води.

А якщо ви не умієте плавати, то ось прекрасна можливість навчитися це робити. Ще непогано займатися аквааеробікою, яка проводиться, як правило, на “мілководді” або з використанням спеціального спорядження (пояси, гантелі для плавання і ін.).

У басейн ви можете ходити у будь-яку пору року, що теж важливо.

Джерело

Поділись


Новини партнерів