Міома матки: 7 перших симптомів

Міома – це наріст, який розвивається всередині матки, хоча він також може існувати поза її межами. Зазвичай такі утворення доброякісні та не пов’язані з підвищеним ризиком розвитку раку.

Утім якщо вони ростуть дуже швидко, потрібно ходити на регулярні огляди до гінеколога. Є певні попереджувальні симптоми міоми, які вказують на серйозні порушення.

Що таке міома матки?

Міома розвивається, коли клітини всередині матки починають неконтрольовано рости, у результаті утворюючи тверду масу. Вона може бути настільки мала, що неозброєним оком це буде непомітно та не спричинятиме жодного дискомфорту для жінки.

Проблема виникає тоді, коли утворення виростають достатньо великі, щоб тиснути на матку або навіть грудну клітку. Це призводить до неприємних відчуттів, які із часом лише посилюються.

Міома матки довго може не проявлятися. Симптоми зазвичай виникають у таких випадках:

  • розвинулося вже кілька наростів;
  • вони розташовані в дуже чутливих зонах.

Тому чим більші утворення, тим інтенсивнішими будуть симптоми.

Ось кілька симптомів міоми, на які варто звернути увагу.

1. Проблеми із сечовим міхуром

міома матки та сечовипускання

Перші симптоми міоми не завжди безпосередньо вказують на цю проблему. Однак колі ці утворення виникають на зовнішній стінці матки біля сечового міхура, вони можуть тиснути на цей орган і спричиняти втрату об’єму сечі.

Найпоширеніший симптом – це підвищене бажання ходити в туалет. Міома матки може навіть перешкоджати сечовипусканню при повному сечовому міхурі, а це дуже неприємно та небезпечно для здоров’я.

Якщо ви помітили, що хочете в туалет занадто часто, але після походу не виникає відчуття, що сечовий міхур порожній, варто піти на огляд.

2. Тиск на пряму кишку

Так само, як міома матки може тиснути на сечовий міхур, іноді вона перетискає пряму кишку. Тоді ви почуватиметеся так, ніби шлунок зовсім повний.

Це також утруднить процес випорожнення та підвищить імовірність розвитку геморою.

Хоча інші розлади можуть також спричиняти схожі симптоми, якщо у вашій родині жінки хворіли на міому матки, похід до гінеколога ніколи не буде зайвий.

3. Неприємні відчуття або біль у районі тазу

болі при міомі матки

Великі міоми дуже часто спричиняють дискомфорт або біль у тазі. Деякі жінки надзвичайно гостро це відчувають, особливо, коли нахиляються або лягають.

Утім в інших випадках цей симптом радше схожий на важкість або ситість.

Іноді в жінок може виникати гострий і сильний біль у районі тазу. Таке трапляється через розрив міоми й може тривати від двох тижнів до місяця.

Крім того, вміст утворення може інфікувати кров і навколишні тканини, спричиняючи лихоманку.

4. Біль у спині

Біль унизу спини – це ще один попереджувальний симптом міоми.

Коли утворення розташоване на зовнішній стінці матки, воно може тиснути на нерви хребта або м’язів спини.

Це спричиняє сильний біль, який заважає виконувати щоденні справи. Також через таке розташування міоми, біль у спині може супроводжуватися іншими симптомами, про які ми вже розповіли раніше.

5. Біль під час статевого акту

біль під час сексу і міома матки

Цей симптом може виникати в деяких жінок і залежатиме від розміру та розташування утворення. Ви відчуватимете дискомфорт або біль під час сексу, який посилюватиметься в певних позах або в певний період місяця.

Важливо не забувати постійно розмовляти про все зі своїм партнером, щоб він розумів, що його дії не є причиною проблеми.

6. Рясні менструальні кровотечі

Одним із найвідоміших попереджувальних симптомів міоми є рясні менструальні кровотечі. Вони можуть спричиняти багато незручностей, адже протягом короткого часу кров тектиме дуже сильно.

Проблема в тому, що такі приступи не лише можуть налякати жінку, а й досить болісні. Вони спричиняють глибокі судоми чи біль, якого важко позбутися.

Якщо раптом ваші місячні стали більш рясні або супроводжуються сильним болем, негайно зверніться до лікаря.

Річ у тім, що жінки зі значними менструальними кровотечами більш схильні до розвитку анемії, що спричиняє втому, відчуття слабкості та головні болі.

7. Тривалі місячні або невеликі виділення між ними

Ми вже згадували про рясні менструальні виділення, утім міома матки може впливати не лише на інтенсивність, а й на тривалість менструації.

Іноді через утворення місячні стають довшими або жінка помічає кров’яні виділення між ними. Це також може супроводжуватися судомами та сильним болем.

Усі згадані вище симптоми є потенційними попереджувальними ознаками міоми матки, томунеодмінно зверніть на них увагу. В ідеалі потрібно ходити до гінеколога один раз на рік. Утім, якщо у вас виникне якийсь із цих симптомів, перенесіть візит на найближчу можливу дату.

Джерело

Поділись


Новини партнерів