Лікар поділився простим рецептом, як не захворіти, якщо навіть перемерзли

Віддавна в зимовий період було прийнято підсилювати раціон за допомогою часнику. І досі вважається, що саме цей продукт є рятівним від застуд. Тоді як виявляється, часник є помічним в тому числі для судин та серця. Навіть кажуть, що часник допоможе від 150 хвороб.

Отож, у чому сила часнику?

— Прийнято вважати, що часник містить лише вітамін С. Натомість йдеться про справжній дарунок природи, котрий є корисним та помічним від багатьох проблемах зі здоров”ям, — пояснює Ярослав Рожковський, професор, завідувач кафедри Одеського державного медичного унiверситету.

Отож, кожен зубчик часнику містить вітамін С, азотичні речовини, ефірні олії, що виконують роль таких собі стимуляторів імунної системи. В ефірних оліях часнику міститься найбільше фітонцидів, це летючі речовини, котрі володiють потужною антимiкробною дiєю (тобто знешкоджують патогенні мiкроорганiзми). За це їх називають рослинними антибіотиками.

А ще фiтонциди змушують епiтелiй клiтин слизових оболонок видiляти iнтерферон, це також сприяє покращенню роботи iмунної системи. Зважаючи на це, щодня варто з”їдати два зубчика часнику, аби покращити захисні сили організму. Особливо це актуально для людей, котрі в цей час багато часу проводять на холоді.

Що дуже важливо, цей продукт ще й покращує стан судин та роботу серця, сприяє зниженню артеріального тиску. І навіть є помічним  при деяких шкірних проблемах.

 А чи правда, що при проблемах в роботі шлунково-кишкового
тракту є обмеження щодо споживання цього продукту?

— Так, бо часник може подразнювати слизову (чого слід уникати при гастриті та виразці), виключити часник з раціону слід при загостренні проблем із підішлункової залозою та жовчевим міхуром. Але навіть за таких обставин можна знайти вихід, наприклад, при підвищенні рівня захворюваності на ГРВІ варто кілька разів на день вдихати запах часнику (нагадаю, йдеться про ефірні олії та
фітонциди). З цією метобю також корисно класти порізаний часник біля дитячого ліжечка.

– Чи можете порадити рецепти для приготування цілющих засобів  для здоров”я людини на основі часнику?

– Залийте окропом чайну ложку м”яти перцевої, потримайте на малому вогні протягом п”яти хвилин, процідіть, додайте чайну ложку меду. Тоді окремо розтисніть дрібно порізаний зубчик часнику, додайте сік чверті лимона і
додайте відвар. Випийте на ніч в теплому вигляді, до таких дій слід вдаватися, якщо перемерзли. А при застуді допоможе iнгалятор (найкраще ультразвуковий), до якого варто додавати часник.

А ось рецепт такого собі еліксиру молодості: треба помолоти 350 грамів часнику, відтиснути сiк одного лимону, змішати, накрити марлею й поставити в темне мiсце. Нехай настоїться протягом доби, тоді можна почати оздоровлення. Приймати “ліки” треба раз на день, для цього розведiть чайну ложку суміші в ста грамах кип”яченої води. Такий  засіб позитивно впливатиме на роботу організіму вцілому, а ще  сприяє очищенню крові.

Джерело

 

Поділись


Новини партнерів