Лікарі: забудькуватість може бути ознакою страшного захворювання

Нові дослідження вчених свідчать про те, що разом з розвитком онкологічних пухлин у людей можуть виникати порушення когнітивного характеру – труднощі із запам’ятовуванням, плутанина свідомості і т.д. Подібні прояви є наслідком реакцій імунної системи на новоутворення, вважають фахівці.

Медицині добре відомий феномен «хімізації мозку» – у людей, які лікуються від раку, нерідко спостерігаються проблеми з розумовою діяльністю. Вважалося, що ці когнітивні порушення у ракових пацієнтів виникають через агресивне хіміотерапевтичне лікування. Але автори нових робіт наполягають: відхилення в мозкових функціях в разі онкологічних захворювань мають місце до початку лікування і розвиваються разом з пухлинами.

Дослідниками проводилися випробування за участю самок мишей, що хворіють на рак молочної залози. Вони показали, що поява пухлин спонукає імунну систему активувати білки-цитокіни, які відіграють роль борців з поширенням в організмі раку. У великій кількості цитокіни здатні шкодити мозку, руйнівно діючи на нейронні зв’язки.

Читайте також: Найкращі продукти для зимового раціону

Фахівці виявили, що порушення в мозкових функціях у мишей починалися ще до використання хіміотерапії. Когнітивні розлади можуть бути негативним впливом раку, що розвивається в організмі, а не хіміотерапії, уклали автори проекту. У той же час їх експеримент підтвердив, що хіміотерапія також може сприяти зменшенню обсягу лобової частки і гіпокампу.

Джерело

Поділись


Новини партнерів