Лікарі назвали найкорисніші каші для здоров’я

Медики вирішили з’ясувати все про корисні властивості найпопулярніших каш і розібратися, яка з них найккраща. Катерина Стрельникова – лікар-нутриціолог, експерт по здоровому харчуванню і фітнес-тестуванню: – Каші дійсно корисно їсти на сніданок. Це джерело «повільних» (корисних) вуглеводів, які дадуть гарне почуття насичення і забезпечать нормальну роботу шлунково-кишкового тракту на весь день. При цьому важливо готувати кашу правильно. Наприклад, вівсянку краще запарювати окропом, ніж варити. Варка штучно підвищить глікемічний індекс – перетворить корисний злак в «білу булочку» – і призведе до втрати левової частки вітамінів групи В і мікроелементів. Крім того, каша не здатна забезпечити потребу організму у всіх поживних речовинах. Тому до неї слід додавати білкові продукти – сир ідеально доповнить ваш сніданок.

Вівсяна каша. Важко визначити, яка крупа найкорисніша в світі, але цю кашу хоча б раз в житті їла кожна людина. Вівсяну кашу можна готувати як на молоці, так і на воді (на молоці, звичайно, смачніше), в обох випадках вона не втратить своїх корисних властивостей. А їх чимало. Вівсяна каша багата на магній, фосфор, марганець, залізо, вітаміни групи В і клітковину. Крім того, овес містить чимало антиоксидантів – серед них є унікальний, який називається avenanthramides. Згідно з цим дослідженням, такий антиоксидант має протизапальні властивості. Ще овес містить велику кількість бета-глюкану – тип розчинної клітковини. Користь від бета-глюкану для організму і здоров’я величезна. По-перше, він знижує «поганий» рівень холестерину і рівень цукру в крові. По-друге, сприяє зростанню хороших бактерій в травному тракті. І по-третє, відмінно насичує і пригнічує відчуття голоду.

Гречана каша. Ми обожнюємо гречку і ніколи не перестанемо вихваляти її цінні для організму властивості, про які ви вже напевно знаєте. Але ми про всяк випадок нагадаємо. Гречка містить безліч корисних елементів і речовин, наприклад фосфор, цинк, залізо, вітамін В6, фолієву і пантотенову кислоту. Згідно з дослідженнями, гречка знижує «поганий» рівень холестерину, допомагає запобігти захворюванням серця і боротися з високим тиском. Крім того, гречана крупа – відмінне джерело рослинного білка, саме тому її так люблять всі спортсмени, вегетаріанці і ті, хто прагне схуднути. Гречка допомагає полегшити перебіг діабету. В одному дослідженні група людей, яка страждає на цукровий діабет, вживала гречану кашу протягом двох місяців. В кінці експерименту учасники виявили, що стали краще себе почувати і помітили зниження резистентності до інсуліну без будь-яких ліків. Нерідко гречку порівнюють з новомодним кіноа – вони містять приблизно одну і ту ж кількість білків, жирів і вуглеводів, але при цьому гречана крупа набагато дешевша. А ще гречку люблять за те, що вона має низький глікемічний індекс і належить до групи продуктів gluten-free.

Кукурудзяна каша. Кукурудзяна каша, як і гречка, не містить клейковини, тому її можуть їсти усі, хто страждає на целіакію (непереносимість глютену). У цій крупі міститься залізо і фосфор. Залізо сприяє переносу кисню по всьому організму, а також прискорює метаболізм, активуючи особливі ферменти, необхідні для виробництва енергії. Фосфор, в свою чергу, потрібен для міцних кісток і зубів. Кукурудзяна каша містить чимало вуглеводів (94 грама в одній чашці), тому вона відмінно підійде спортсменам для сніданку, але в той же час її не варто їсти, якщо ви намагаєтеся скинути вагу.

Пшоняна каша – дуже корисна, смачна й поживна каша. Напевно вона у всіх асоціюється з дитинством, тому до цих пір її любить так багато людей. Крім приємного смаку, пшоняна каша може похвалитися важливими властивостями. Дослідження показують, що пшоно сприяє поліпшенню стану при бронхіальній астмі, а може і зовсім запобігти її появі. Також ця крупа знижує ризик розвитку діабету другого типу – вона містить багато магнію. Цей елемент якраз і є головним «борцем» з цим захворюванням. Пшоно – джерело не тільки магнію, а й кальцію, міді, марганцю, фосфору, заліза, вітамінів групи В і різних корисних речовин, наприклад лейцину, триптофану, треоніну і гістидину.

Рисова каша. Білий шліфований рис, як відомо, не найкорисніший продукт. В ході обробки зерно втрачає всі цінні речовини, а отже, і властивості. Але якщо ви не готові відмовити собі в рисовій каші на молоці (але ж це і справді дуже смачно), то іноді побалувати себе цією стравою на сніданок все-таки можна – спробуйте приготувати кашу з коричневого рису, який якраз містить безліч вітамінів, особливо вітаміни групи В, і мікроелементи, такі як магній, марганець і кальцій.

Читайте також: 8 причин вживати часник щодня

Манна каша. Хотіли ми того чи ні, але буквально кожен з нас їв манну кашу в дитячому саду. Цю кашу ми навряд чи побачимо в списку корисних страв, особливо якщо людина намагається привести себе в форму або просто правильно харчується.

Ячна каша. І остання в нашому списку, але не остання по корисності каша – ячна. Вона ідеально підходить для сніданку – ячна крупа містить селен, мідь, марганець, триптофан. Марганець заспокоює нервову систему, а триптофан, в свою чергу, бере участь у виробленні серотоніну (гормону щастя). Все в сукупності допомагає нам бути щасливими, енергійними і спокійними – а що ще потрібно для вдалого початку нового дня? Також в ячній крупі є холін – важлива поживна речовина, яка підтримує структуру клітинних мембран, допомагає в передачі нервових імпульсів і поглинанні жирів, нормалізує сон.

Джерело

Поділись


Новини партнерів