Де взимку взяти вітаміни: список найкорисніших продуктів

Взимку навіть найбільш здоровий організм ослаблений. Авітаміноз, занепад сил, зниження імунітету – як уникнути цього, якщо не хочеться приймати синтетичні вітаміни, а натуральних в цю пору року так мало? Робимо вибір на користь продуктів, які не втрачають свої корисні речовини взимку.

Квашена капуста

Чи знаєте ви про те, що квашена капуста – ідеальний зимовий продукт, в якому зберігаються і навіть примножуються всі вітаміни? При заквасці за рахунок процесу молочнокислого бродіння в капусті утворюються пробіотики, які прекрасно впливають на кишечник, дієтологи навіть прирівнюють квашену капусту до кефіру.
Вітамінів С і Р в квашеній капусті в 20 разів більше, ніж у свіжій, – вони теж утворюються під час бродіння. Квашена капуста до того ж багата різними мікроелементами – кальцієм, калієм, фтором, магнієм, а також макроелементами – залізом, йодом, цинком, фтором і хромом. А за рахунок наявності вітамінів С і А вона цілком дасть фору навіть цитрусовим.

Регулярне додавання в раціон квашеної капусти дозволить підвищити імунітет, активізувати обмін речовин, зміцнити судини і значно знизити рівень холестерину в крові. Ефект квашеної капусти оцінять і ті, що худнуть: її розсіл має жироспалюючий ефект, а в самій капусті дуже мало калорій – всього 27 ккал в 100 гр.

Гарбуз

Гарбуз може зберігатися дуже довго і практично весь час зберігання не втрачає своїх корисних властивостей. Це робить його відмінним зимовим продуктом. Головне, щоб шкірка не була пошкоджена. Якщо ж гарбуз потрібно зберегти шматочками, то найкраще його очистити, нарізати і зберігати в морозильнику в поліетиленових пакетах. Вітаміни групи А, В, C, E, D, Р, рекордна кількість вмісту заліза, а також рідкісний вітамін Т, який впливає на процеси обміну речовин в організмі, роблять гарбуз унікальним.

Велика кількість каротину і вітаміну Е допомагає уповільнювати процеси старіння в організмі, благотворно впливає на людей з проблемами зору та слизової оболонки ока. Унікальні рослинні фібри запобігають виникненню запорів, а також таких серйозних захворювань, як рак, коліт, діабет. Солі калію і велика кількість води сприяють профілактиці каменеутворення в нирках.

Фахівці кажуть, що вживання гарбуза допоможе вирішити багато проблем. Гарбуз запобігає захворюванням шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, допомагає відновлювати нормальний стан організму при нефриті і пієлонефриті, хворобах печінки, запаленнях сечового міхура, атеросклерозі, при безсонні і неврозах. Про підвищення імунітету годі й говорити: такий щільний набір мікроелементів і вітамінів дає потужний заряд організму.
Якщо ви не любите гарбуз, дієтологи радять пити свіжовичавлений гарбузовий сік.

Ягоди

Які ж ягоди взимку? Зимовими чемпіонами називають брусницю і калину. Заморожені ягоди прекрасно зберігають свої властивості. Їсти ці ягоди в чистому вигляді досить складно, але можна заварити (зверніть увагу на цей важливий момент: варити не потрібно, інакше вітаміни пропадають при варінні!) і зробити з них вітамінні морси. Крім заморозки брусницю можна зберігати у воді – споконвіку відома квашена брусниця. Вона відмінно зберігається завдяки власній бензойній кислоти.

У калині міститься багато каротину, вітамінів С, Е, К, Р, мінеральних солей, глікозидів (рослинних антибіотиків), дубильних речовин, пектину. Калину завжди поважали за унікальні цілющі властивості – відомий її загальнозміцнюючий і імуномодулюючий ефект, вона відмінно вітамінізує організм і надає йому тонус. Калина має протизапальні, жовчогінні та сечогінні властивості, лікує хвороби травної системи, відмінно допомагає при кашлі і зміцнює судини.

У складі брусниці є дуже важливі для організму кислоти – саліцилова, лимонна, яблучна, а також каротин, вітаміни А, В, С, Е, пектин, каротин, залізо, магній, марганець, кальцій.

Брусниця відмінно допоможе при застуді і сильному жарі, підвищить загальний тонус організму, ідеальна при авітамінозі і навіть бореться з гельмінтами. Фахівці з фітотерапії застосовують брусницю для лікування діабету, холециститу, гіпертонії, гастриту.

Читайте також: При поганому самопочутті просто почніть натискати на ці 5 точок

Цитрусові

Кілька яскравих плодів в день або пара склянок соку з цитрусових – найпростіший і смачний спосіб зміцнити організм.

Лимони, апельсини, мандарини, грейпфрути – фруктові салати і фреші з них наситять організм вітамінами. Калій, вітаміни А, В, С, Д, унікальні фітонциди, антиоксиданти – і це тільки первинний перелік корисних речовин цитрусових.

Цитрусові допомагають відновити сили після хвороб, тонізують і відновлюють нервову систему, надають протимікробну дію, зміцнюють стінки судин, знижують рівень холестерину в крові, нормалізують роботу кишечника і покращують травлення.

Сухофрукти

Сухофрукти можна їсти цілий рік, але взимку вони особливо актуальні. Курага, родзинки, чорнослив – сухофрукти вважаються природним вітамінним комплексом. Чорнослив багатий вітамінами А, В1, В2, РР, міддю, калієм, залізом, йодом. Спеціальні баластні речовини покращують перистальтику кишечника, чорнослив відмінно чистить і омолоджує організм, покращує колір обличчя і бореться з холестерином. Вітаміни та мінеральні солі родзинок зміцнюють дихальну і серцево-судинну систему і підтримують роботу щитовидної залози. Курага нормалізує тиск – це вплив високого вмісту магнію.

Джерело

Поділись


Новини партнерів