Що може призвести до зупинки серця?

Heart massage

Надмірна вага і зловживання алкоголем – провідні причини раптової смерті після ішемічної хвороби серця, попереджають вчені з Фінляндії.

Фінські дослідники проаналізували дані аутопсії майже 2700 осіб, що померли в результаті раптової серцевої смерті, коли серце перестає битися, і людина дуже швидко гине. Крім цього, вчені розглядали історії хвороби померлих і анкети, заповнені їх родичами.

У 78% смерті від раптової зупинки серця причиною є ішемічна хвороба серця. В результаті цього захворювання, також званого захворюванням коронарних артерій, і викликаного накопиченням нальоту на стінках судин, відбувається звуження кровоносних судин, по яких до серця йдуть кров і кисень.

У людей у ​​віці 40 років і молодше смерть в результаті зупинки серця, не пов’язаної з ішемічною хворобою серця, найчастіше відбувається в результаті розвитку фіброзної кардіоміопатії (28,3%). Кардіоміопатія – це ослаблення і збільшення серцевого м’яза, в результаті чого серце не справляється зі своєю функцією перекачування крові.

У віці 40-59 років 26% смертей від зупинки серця є наслідком пристрасті до алкоголю, а серед тих, кому за 60, надмірна вага пояснює 23% смертей в результаті раптової зупинки серця.

Дослідження підтвердило, що ішемічна хвороба серця – найголовніша причина раптової серцевої смерті, проте в різних вікових групах існують інші важливі чинники ризику, такі як алкоголізм і ожиріння.

Поділись


Новини партнерів