Різдвяний піст-2017: кому ні в якому разі не можна обмежувати себе в їжі

28 листопада розпочинається 40-денний Різдвяний піст (або Пилипівський піст), який триватиме до 6 січня.

Важливо пам’ятати, що головне завдання Різдвяного посту – очистити себе духовно. Головне в цей час не сваритися з рідними і близькими, позбутися гріховних помислів і пристрастей. Провести піст в молитві набагато важливіше, ніж утримання від  їжі.

За словами священиків, хворим людям дозволено постити в тій мірі, в якій їм дозволяє лікар. Крім цього, послабити обмеження в їжі можна людям похилого віку, а також тим, хто займається важкою фізичною працею, перебуває в дорозі. Зазвичай, від посту звільняються вагітні жінки та малі діти.

Які продукти не можна їсти на Різдвяний піст:

  • м’ясо;
  • яйця;
  • молоко;
  • сир;
  • вершкове масло;
  • риба і вино (в понеділок, середу і п’ятницю).

В піст алкогольні напої краще за все не вживати взагалі. Хоча у вихідні та святкові дні дозволяється випити трохи вина.

Що можна їсти на Різдвяний піст:

  • овочі (картопля, буряк, морква, капусту, бобові, цибуля);
  • фрукти (яблука, груші, банани, апельсини, мандарини, манго, папайя, ананас);
  • ягоди (виноград, хурма);
  • гриби;
  • каші (рис, гречку, вівсянку і т.п.);
  • хліб (сухарі);
  • зелень;
  • горіхи (в тому числі насіння);
  • мед.

У суботу, неділю, вівторок і четвер можна їсти рибу, морепродукти, олію та навіть вино.

Під час посту можна вживати сирі, варені, тушковані, запечені, солоні страви. Також дозволено робити салати, їсти соління і консервовані овочі та фрукти, супи, запіканки, рагу, пироги, вареники. Не заборонено пити соки, киселі і чай.

Однак пам’ятайте, що з 2 по 5 січня 2018 року піст посилюється і не можна вживати навіть рибу. А в переддень Різдва (6-го січня) не можна вживати їжу до появи першої зірки на небі.

 

Джерело

Поділись


Новини партнерів