Чим небезпечний високий гемоглобін

Всі ми знаємо, що низький гемоглобін є ознакою анемії, і отже, потребує лікування. Але не всі знають, що високий рівень гемоглобіну – не менше небезпечний симптом, який також потрібно коригувати. 

Головною функцією гемоглобіну є транспортування вуглекислого газу і кисню між легенями, органами і тканинами. Якщо хоча б одна ланка з переробки кисню не в нормі, то організм підвищує рівень гемоглобіну, щоб компенсувати недолік кисню.

Досить часто підвищений рівень гемоглобіну буває у альпіністів, жителів гірських районів. Це пояснюється тим, що високо в горах мало кисню, і організм таким способом збільшує вміст його в крові.

Лікарі вважають причиною підвищеного гемоглобіну густу кров. Це наслідок, а не причина. А причина може ховатися в таких захворюваннях – порок серця, еритроцитоз, кишкова непрохідність, наслідки опіку, серцево-легенева недостатність. У дітей високий рівень гемоглобіну може говорити про хвороби крові або навіть онкологічне захворювання.

Заздалегідь не варто турбуватися, тому що показник рівня гемоглобіну дуже мінливий і необхідно кілька разів здати аналіз для підтвердження діагнозу.

Поділись


Новини партнерів