П’ять помилок, які ми здійснюємо, приймаючи душ

Виявилося, більшість людей при дотриманні ранкової особистої гігієни роблять прості помилки, які шкодять здоров’ю. Так щоденний душ допомагає нам випромінювати чистоту і приємний аромат, але знищує природний шар корисних бактерій на шкірі і знежирює її, що веде до втрати еластичності і може спровокувати надмірну сухість шкіри обличчя і рук.

Часте і завзяте використання мочалки, а також нерегулярна її заміна призводить до скупчення в її порожнинах бактерій, які можуть потрапити в порізи і мікротріщини шкіри і тим самим викликати інфекцію.

Нижче описані п’ять ознак того, що ми неправильно миємося в душі.

Щоденний душ

Дослідження співробітників університету Каліфорнії (США), виявило, що щоденне миття може позбавити шкіру людини захисного шару корисних бактерій, які допомагають боротися з різного роду інфекціями.

“Якщо мити руки досить часто і приділяти увагу зоні пахв і нижче пояса, особиста гігієна через день не принесе ніякої шкоди”, – стверджує професор вірусології Джон Оксфорд. А ідеальним, на думку експерта, є душ двічі на тиждень.

“Як відомо більшість інфекцій загрожує саме нижній половині тулуба, тому приділяючи їй необхідну увагу ми забезпечимо себе від можливих інфекцій і в той же час уникнемо шкоди від надмірно частого прийому душу”, – уточнює Дж. Оксфорд.

За словами професора, зайве пересушування шкіри може призвести навіть до екземи.

Тривалий час прийому душу

Доктор Анджали Махт, консультант-дерматолог Британського фонду шкіри, не рекомендує занадто довго ніжитися під теплою водою. За її словами: “Не варто митися більше 20 хвилин. Вода є подразником, тому, чим довше ви перебуваєте під струменями, тим сухішою і менш еластичною буде ваша шкіра”.

Експерт підтвердила і думка американського професора про те, що виділення з сальних залоз зволожують шкіру, а вода змиває їх.

Щоб уникнути пересушування шкірних покривів, доктор А. Махт рекомендує не обходити стороною питання зволоження шкіри і найкраще приділяти цьому питанню увагу відразу після миття.

Використання мила і гелів для душу

Експерт з клініки в Меріленді лікар Робін Чуткан попереджає: щоденне використання мила може послабити імунітет. Механізм цього процесу типовий для вищеописаної ситуації з водою. Позбавлення шкіри “натурального бактеріального захисту” може привести до екземи.

“Постійний контакт шкіри з брудом “вчить” колонії бактерій відрізняти нешкідливий бруд від патогенного, а мило позбавляє їх цього тренування”, – пояснює Робін Чуткан.

Р. Чуткан стверджує, що звичайне мило або м’яке мило з органічних компонентів діє на шкіру краще, ніж антибактеріальне, яке підвищує ризик виникнення порушень бактеріального балансу шкіри.

Крім того, фахівець вважає, що мити милом не обов’язково все тіло, досить приділити увагу тільки тим місцям, які цього потребують: пахви, сідниці, інтимну зону і стопи. Решта ділянок тіла досить просто сполоснути теплою водою.

Представницям слабкої статі і людям середнього віку доктор рекомендує відмовитися від використання мила при гігієні обличчя і зони декольте. “З милом варто поводитися обережно, щоб уникнути зайвих зморшок”, – говорить експерт.

Однак є випадки коли гігієна не буває зайвою, оскільки під час сезонної епідемії грипу та ГРВІ мити руки слід регулярно, щонайменше протягом 20 секунд.

Гігієна обличчя

Австралійський експерт-дерматолог Кайе Скотт рекомендує відмовитися від практики “підставляти обличчя під душ”, так як температура і тиск може пошкодити шкіру обличчя.

“Більшість людей миють обличчя під душем, з тією ж температурою води і тим же тиском струменів, з якими вони миють все тіло. Гарячий душ може збільшити видимість капілярної сітки щік, що негативно позначиться на зовнішньому вигляді і може порушити нормальний стан шкіри обличчя”, – впевнена дерматолог.

Щоб зберегти зовнішній вигляд і молодість шкіри, експерт рекомендує, вмиватися теплою водою оббризкуючи особа з долоньок.

Вибір мочалки

Неправильна мочалка або нерегулярна її заміна – рай для бактерій. Мертві клітини шкіри, які мочалка покликана видаляти, осідають в її порожнинах, що провокує швидке зростання патогенних бактерій на її поверхні.

“Тепле і вологе середовище ванної кімнати ідеально підходить для зростання різного роду бактерій і цвілі. В таких умовах мокра мочалка і мертві клітини в її порожнинах стають розсадниками небезпечних для людини інфекцій”, – говорить дерматолог Сем Бантінг.

На думку експерта, мочалки з синтетичних матеріалів необхідно замінювати кожні два місяці, а висушувати їх треба кожен раз, можна навіть феном. Незайвим буде і щотижневе прання мочалки в пральній машинці. Зберігати мочалку між купаннями слід в приміщенні, де сухо і постійно провітрюється.

Натуральні мочалки схильні до утворення цвілі. Щоб уникнути подібних неприємностей їх можна мити з милом, після чого мочалку необхідно потримати трохи в розчині води з оцтом і висушити.

Джерело

Поділись


Новини партнерів