Миття посуду та прасування білизни продовжують життя

Всі ми знаємо, що фізична активність – це добре. Рекомендація про 10 000 кроків, які кожному з нас добре було б проходити за день, відома багатьом, але робити це вдається далеко не всім.

У вчених для нас хороша новина – вони в черговий раз підтвердили, що мінімальна фізична активність все ж краще, ніж її повна відсутність. І одна з останніх наукових публікацій на цю тему адресована жінкам старшого віку. Згідно з результатами дослідження, опублікованого в журналі Американського геріатричного суспільства (Journal of the American Geriatrics Society), їм можна зовсім не ходити в спортзал і навіть не витрачати час на прогулянки в парку – зберегти здоров’я і продовжити життя їм допоможе робота по дому.

Команда вчених з Університету Каліфорнії (University of California) на чолі з Андреа Лакруа (Andrea Z. LaCroix) провела експеримент, в якому взяли участь 6382 жінки у віці від 63 до 99 років. Всі вони протягом 7 днів носили акселерометр, знімаючи його тільки під час плавання і прийняття душу. За допомогою приладу автори реєстрували щоденну активність кожної з учасниць. Вони спостерігали за жінками в середньому протягом 3 років після закінчення експерименту.

Читайте також: Цей неприємний симптом може свідчити про проблеми зі серцем, нирками чи органами травлення

Виявилося, що кожні додаткові півгодини помірної або підвищеної фізичної активності в день знижували ризик смерті від будь-яких причин на 39%. Але також вони показали, що навіть мінімальна фізична активність – наприклад, миття посуду – була корисна. Кожні півгодини, витрачені на нескладні домашні справи, знижували ризик смерті на 12%.

Вчені пояснюють, що отримані ними дані корисні для всіх жінок. Для того, щоб продовжити життя, зовсім необов’язково бігати марафони або відправлятися в спортзал – навіть та домашня робота, яку доводиться робити щодня, а це прасування, розвішування білизни після прання, миття посуду і приготування їжі, виявляється, сприятливо позначаються на здоров’ї і знижують ризик передчасної смерті.

Поділись


Новини партнерів