Чотири причини, чому необхідно включити молоко в свій раціон

Останнім часом стало «модним» відмовлятися від молока в раціоні. Як основний аргумент у прихильників безмолочної дієти звучить той факт, що, мовляв, тварини годують своїх дитинчат молоком протягом обмеженої кількості часу, і більше ніколи до нього не повертаються в дорослому житті. Цікаво, що у послідовників цієї гіпотези не виникає бажання порівняти поведінку людини і ссавців в інших сферах, наприклад, у соціальній, сфері спілкування або ставлення до навколишнього середовища. Завзяті противники молока також часто забувають, що тварини або травоїдні, або м’ясоїдні і дотримуються обмеженої дієти свого виду, людина ж, перебуваючи на іншій мірі еволюції, найчастіше вибирає для себе більш різноманітний раціон. А ось чи є місце для молока в цьому розмаїтті – хочеться зрозуміти.

Виявляється, саме молоко може бути тією паличкою-виручалочкою, яку ми шукаємо часто не там, і у всіх місцях відразу. Отже.

Коли ми говоримо «молоко», відразу думаємо «білок».

І не випадково. Білки є суттєвою частиною нашого раціону. Розпадаючись на більш прості сполуки, вони регулюють більшість хімічних реакцій, що відбуваються в організмі. При цьому білки – це гігантські молекули, що складаються з менших одиниць – амінокислот. Всього в конструюванні білків задіяні 20 амінокислот. Важливим з точки зору харчування є те, що вісім (для дітей дев’ять) з 20 амінокислот не можуть бути синтезовані людським організмом. Так як вони є необхідними для підтримки обміну речовин, то повинні надходити в організм разом з їжею. Вони називаються незамінними і якраз присутні в білках молока, в тому числі термічно обробленого.

Молоко містить багато вітамінів.
Вітаміни є органічними речовинами і, як правило, вони містяться в рослинах і організмах тварин в низьких концентраціях. При цьому вони абсолютно необхідні для нормальної життєдіяльності. Багато вітамінів є в молоці. Серед них найбільш відомі А1, В1, В2, С і D. При цьому термічно оброблене молоко, яке найбільш доступне сьогодні міським жителям, нітрохи не поступається у вмісті вітамінів свіжому молоку. Так, наприклад, літр ультрапастеризованого молока (обробленого коротким тепловим впливом понад 100 градусів протягом 4 секунд) містить денну дозу вітамінів А і В2, ½ добової потреби вітаміну В1 і 1/5 частину добової норми вітаміну D для дорослої людини. Нестача цих вітамінів в організмі призводить до зниження опірності інфекційним захворюванням, припинення росту у дітей, втрати апетиту,

Молоко допоможе впоратися з проблемою йододефіциту.
Виявляється, вона не така мала. В Україні, згідно з різними дослідженнями, споживання йоду в середньому становить 50-80 мкг на добу. При цьому Всесвітня Організація Охорони Здоров’я (ВООЗ) заявляє добову потребу в йоді 150 мкг для дорослих і 200-250 мкг для вагітних і годуючих жінок. А ось серед наслідків йододефіциту і нинішнього ставлення до нього фахівці відзначають зниження дітородних можливостей у жінок, припинення розвитку плода у вагітних, порушення розумового і фізичного розвитку у дітей … В молоці йод міститься як мікроелемент – в низькій концентрації, зате добре засвоюється за рахунок зв’язки з казеїном і сироватковими білками. Саме тому в профілактичний раціон варто включати молоко і молочні продукти разом з іншими йодовмісними продуктами.

Молоко саме по собі є складним продуктом.
Крім вище описаних білків і вітамінів, воно також містить воду, жир, лактозу (молочний цукор) і мінеральні речовини. При цьому, наприклад, коров’яче молоко на 87% складається з води. Завдяки унікальному складу, молоко може бути єдиним продуктом, вживаючи який людина здатна вижити протягом декількох місяців, що було неодноразово підтверджено різними дослідженнями за останні 50-60 років. Можливо, до таких крайнощів в умовах сучасного розмаїття продуктів вдаватися не варто. Але чому б не скористатися тим скарбом, який так легко доступний на полицях наших магазинів?

Яке купувати?
Говорячи про користь споживання молока, неможливо залишити поза увагою тему стабільностьі властивостей того продукту, який ми купуємо.

На сьогоднішній день технології обробки молока уніфіковані у більшості виробників. Найбільш щадна термічна обробка молока отримала назву ультрапастеризація – це короткострокова (4 секунди) термічна обробка, при температурі вище 100 градусів (точніше 134-137). Що важливо, для подібної обробки підходить сировина тільки вищого і екстра сортів. Саме така формула дозволяє на виході отримати продукт, очищений від шкідливих бактерій, але який не втратив корисних властивостей. А багатошарова асептична картонна упаковка Тетра Пак – це ще і спосіб довезти правильно оброблене молоко до нас з вами, забезпечивши його збереження в будь-яких умовах завдяки поєднанню шарів упаковки.

Поділись


Новини партнерів