Їсти чи не їсти після шостої: все, що вам потрібно знати

Їсти чи не їсти після шостої години вечора – одне з найбільш актуальних питань в здорову харчуванні. Ця теза обростає численними міфами. Насправді, якщо не їсти після шостої, то можна як схуднути, так і набрати зайві кілограми.

То чи є правильна відповідь на питання – їсти чи не їсти після шостої: І як знайти золоту середу – читайте в матеріалі дієтолога Тетяни Годард для “Новое время”.

Секрет нічного схуднення

Якщо ви не будете їсти ввечері, то дійсно схуднете. З їжею ми отримуємо енергію, яка надходить в основному з вуглеводами і жирами. Частина вуглеводів витрачається на поточні потреби, а частина трансформується в глікоген і запасається в печінці і м’язах. Коли нам потрібна енергія, організм витрачає глікоген, і тільки якщо його недостатньо, до справи підключаються жири.

 

Якщо не їсти вуглеводи протягом 20 годин, глікоген повністю витратиться і почне спалюватися жир. Якщо не їсти пізно ввечері, особливо вуглеводи, то за ніч можна втратити грам 300, а то і півкіло ваги. Коли ми спимо, ми не їмо, але енергія все одно витрачається на різноманітні внутрішні процеси.

Тобто, дійсно, якщо не їсти ввечері вуглеводи, можна тільки за рахунок цього значно скоротити жирові запаси.

Старіння від їжі

Ввечері метаболізм гранично низький. Якщо ви з’їсте ввечері важку їжу, вона буде лежати до ранку каменем в шлунку, гнити, бродити, виділяючи токсини, а калорії з неї, знову ж таки, підуть в жир. Важка їжа – це фаст-фуд, всі види тваринних жирів (крім риби), солодощі і випічка.

Приблизно з 20:00 і до 12:00 наступного дня в нашому організмі відбуваються очисно-відновні процеси, яким краще не заважати. Інакше замість того, щоб очищуватися, організму доведеться працювати над переварюванням важкої їжі. В результаті людина не тільки набирає вагу, але і частіше хворіє, а також швидко старіє.

 

Вовчий апетит ввечері

Не їсти після шести дуже складно. Більшість людей в цей час ще перебувають на роботі, а прийшовши додому, потрібно якось розслабитися і погасити підвищений рівень адреналіну. І найдоступніший для цього засіб, звичайно, їжа! Особливо якщо на нормальний обід протягом дня часу не було.

Саме тому, якщо після важкого робочого дня ви накинетесь на їжу, то це призведе до переїдання. А це в свою чергу – до набору зайвої ваги.

Чому від голоду товстіють

З іншого боку, не їсти теж шкідливо. Вчені довели, що суворе вечірнє голодування може привести до тих же проблем, що й обжерливість: безсоння, загострення хронічних захворювань і зайва вага.

Якщо ви припиняєте їсти о 18.00, а наступний прийом їжі дозволяєте собі тільки вранці нового дня, то прирікаєте організм фактично на півдобове голодування. Поголодувавши, ви, всупереч очікуванням, не витратите вже існуючий жир, а додасте до нього новий, який запасеться, як тільки їжа надійде в організм після перерви.

То їсти чи не їсти?

Головне правило, слідуючи якому ви дуже полегшите собі життя і назавжди забудете про вечірні і нічні переїдання: адекватне харчування протягом дня. В ідеалі їсти за графіком, невеликими порціями п’ять разів на день (сніданок, обід, вечеря плюс два перекуси). Причому харчування варто планувати.

Якщо у вас мета змінити своє тіло, своє здоров’я і своє життя на краще, в це доведеться вкласти трохи часу і зусиль. Якщо протягом дня в організм надійде достатньо всіх необхідних поживних речовин, ви зможете обмежитися легкою вечерею і не будете з жадібністю накидатися на жирне і солодке.

Тобто, після шостої їсти можна і потрібно, але правильно. Ідеальний варіант вечері: нежирна риба з салатом зі свіжих овочів або коренеплодів і зелені. Або шматочок пісного м’яса з таким же салатом.

Джерело

Поділись


Новини партнерів