Як розпізнати рак грудей на ранніх стадіях: 6 кроків

Рак грудей забирає життя кожної другої українки, у якій виявляється це захворювання. Причина – пізня діагностика, коли ймовірність вилікуватися вкрай мала – не більше 5-6%. Хоча, щоб виявити патологічні зміни на ранніх стадіях і тим самим підвищити ймовірність одужання до 90%, а іноді і до 98%, досить таких простих заходів, як щорічне проведення УЗД молочних залоз, а якщо жінці більше 40 років, то дослідження на мамографі раз в 1,5-2 роки. Плюс, незалежно від віку, – консультація гінеколога (він зобов’язаний провести ручний огляд молочних залоз) два рази на рік.

“Багато нехтують цими обстеженнями тому, що впевнені: рак – хвороба малопрогнозована, а її розвиток настільки непередбачуваний, що сенсу в них немає. Але це помилкова думка! – стверджує Ліна Таліб-Орлова, гінеколог, ендокринолог лікувально-діагностичного центру “Аполло”. – Рак не виникає раптово. Перш зароджується патологічний осередок, і якщо жінка регулярно робить зазначені аналізи, то пропустити його практично неможливо, а значить, не можна прогавити навіть ранню стадію раку. Так як після виявлення вогнища лікар негайно про призначить відповідне лікування і апаратно буде відслідковувати динаміку процесу, щоб при необхідності вчасно відкоригувати схему лікування. Час для купірування онкоперероджень є: патологічний осередок набуває форму раку не раніше, ніж через півроку, і тільки, якщо не лікувати жінку”.

“Ще що сумно: практично всі мої пацієнтки були впевнені, що онкологія виглядає у вигляді горбків в молочній залозі, ущільнень або асиметричності грудей. Але прояви небезпечних перероджень мають куди більшу кількість форм, – каже Ліна Гірагосова, онколог, гінеколог, завідуючий відділенням гінекології медцентру “кібер клініка Спіженка”. – А ще жінки виправдовують своє пізнє звернення тим, що “не боліло”. Але ж при початкових і навіть просунутих стадіях раку молочної залози біль – необов’язковий симптом!”

Как заподозрить неладное: шесть шагов

-1_175

Підійдіть до дзеркала і опустіть руки вздовж тіла (1). Уважно огляньте груди. Тривожні дзвіночки – чи є одна стала більша за іншу, з’явилися ямки і нерівності, один сосок зміщений у порівнянні з іншим, сосок витягнувся, а ореолу стала припухлість; є осередки лущення і/або почервоніння; з’явилися плями на кшталт лимонної кірки, судинні “зірочки”. Потім підніміть руки над головою і прощупайте груди на предмет найменших ущільнень (2-3). Після цього затисніть сосок правої і лівої залози між великим і вказівним пальцями і подивіться, чи не з’явилися виділення. Після цього лягаєте і знову ретельно досліджуйте груди (5-6). Найкраще це робити по спіралі, від соска до основи (розширюються колами) або зовні у напрямку до соска (по колах, шо звужуються). Звертайте увагу, чи немає хворобливих відчуттів або ділянок з ущільненнями. Також вас повинні насторожити поколювання в молочній залозі і її набухання і набряк в будь-яку фазу циклу.

Джерело

Поділись


Новини партнерів