Відомий дієтолог розповіла, які продукти на сніданок зменшують запалення в організмі

Відомо, що від того, які продукти ми споживаємо, залежить наше здоров’я. Тому слід знати, що саме вживати для здорового та активного життя.

“До мене щодня звертаються пацієнти із серйозними порушеннями здоров’я, —  пише лікар-дієтолог Оксана Скиталінська на своїй сторінці у Фейсбук. —  Це для пересічних людей — вони звичайні люди, одягнені, усміхнені, деякі, можливо — з надмірною вагою. Для мене — це люди з високим рівнем запальних процесів, порушеним обміном речовин, стеатозом (ожирінням) печінки та підшлункової залози, порушеннями травлення, роботи серця, слабкістю, поганим самопочуттям та заниженою самооцінкою.

Здорове харчування — це один із найпотужніших факторів здоров’я та довголіття. Є багато досліджень, які показують, як компоненти нашої їжі можуть “виключати” активність генів, пов’язаних із хворобами та старінням. Використовуймо ці знання вже, а в недалекому майбутньому наука додасть нам більше можливостей жити довго і без хвороб”.

Отже, лікар пропонує такий рецепт здорового сніданку:

– Каша із сочевиці з томатним пюре і куркумою, змішана з вареною крупою кіноа, полита оливковою олією extra virgin.

– “Зелена тарілка”: половина авокадо, петрушка, рукола, броколі.

– “Ягідно-фруктова тарілка”: журавлина, брусниця, гранат, грейпфрут, квадратик 99% шоколаду.

– Насіння чіа. Попередньо розмочене в теплій воді, змішане з двома столовими ложками кефіру.

– Яйце варене, половинка, з хумусом.

– Вода з лимоном, температури чаю.

“Чим він корисний?

Нутрієнти найкращої якості: білки, жири, складні вуглеводи та фітонутрієнти.

Низький глікемічний індекс. Це важливо не лише для запобігання цукрового діабету 2 типу, збільшення маси тіла, але й для профілактики запалень, хвороб і старіння організму взагалі.

Багато клітковини. Вона добре насичує, “годує” кишечні мікроорганізми і забезпечує здоров’я мозку.

Поліфеноли. Це група фітонутрієнтив, які мають адаптогенну та загальну оздоровчу дію (наприклад, гранат пригнічує ріст патогенної мікрофлори в кишечнику, а, значить, зміцнює імунітет, чи журавлина запобігає запальним явищам в сечовивідних шляхах — профілактика циститів і тп).

Чому варто харчуватися саме так і інколи навіть “позаморочуватися”? Тому що з віком ресурси організму зменшуються, і чим старші стаємо, тим це відбувається швидшими темпами. Ресурси здоров’я не безконечні. Ми не думаємо про це, коли молоді, але це дається взнаки пізніше і дуже сильно усладнює життя”.

Джерело

Поділись


Новини партнерів