Перепади тиску можуть бути провісниками смерті

Коливання артеріального тиску у людини не менш небезпечні, ніж стабільно високий тиск (гіпертонія), а в деяких випадках навіть більш небезпечні. До такого висновку прийшли дослідники з США, що представляють інститут серцево-судинної хірургії «Інтермаунтейн» в Солт-Лейк-Сіті.

Багато людей добре знають про небезпеку підвищеного тиску, але погано інформовані про те, що вкрай несприятливим знаком для здоров’я і життя є перепади кров’яного тиску відразу на багато пунктів.

«Екстремальні стрибки систолічного артеріального тиску потенційно настільки ж смертельно небезпечні, як і постійно високий кров’яний тиск», – заявили, зокрема, автори нового дослідження.

Читайте також: 6 натуральних антибіотиків

Вчені встановили: з спостережуваних у кардіологів пацієнтів частіше вмирали ті, у кого тиск «стрибав» на 30-40 мм рт. ст. (наприклад, з 120 до 160). Зокрема, у них був особливо високий ризик померти в результаті серцевого нападу. У зв’язку з цим медики закликають всіх людей зробити вимірювання кров’яного тиску своєї регулярної звичкою.

«Це дозволить знизити ризик інсульту, серцевого нападу, ниркової та серцевої недостатності, і, можливо, навіть смерті», – пояснили дослідники необхідність такої звички.

Джерело

Поділись


Новини партнерів