Зарядка, розтирання і спеції. Що допоможе зігрітися в негоду?

У холодну пору року прохолодно в приміщенні, на вулиці теж незатишно. Що ж зробити, щоб нарешті зігрітися?

“Найбільше ви мерзнете при високій вологості. Адже тепловіддача тіла здійснюється набагато швидше. Боротися з цим можна, одягаючись багатошарово. А щоб ефективно зігрітися, треба збільшити кровотік: чим швидше рухається кров по судинах, тим тепліше вам стає. Ми зібрали безпечні способи для того, щоб зігрітися. Якщо впровадити половину з них в життя, мерзнути в вогкі дні ви не будете”, – пише ендокринолог Катя Янг.

15-хвилинна зарядка щодня

Збільшити частоту серцевих скорочень і швидкість кровотоку можна за допомогою простої зарядки. Причому її можна виконувати не тільки вранці, але і, наприклад, в офісі – в обідню перерву. Крім того, якщо ви перебуваєте на вулиці, де температура далеко нижче нуля, не стійте на одному місці, тому що кровотік почне сповільнюватися, а ви будете більше мерзнути. Можна пострибати, розім’ятися, покрутити шиєю і ін.

Ванни для ніг зі спеціями

Гарячі ванночки з декількома ложками гірчиці або гвоздики пахнуть, як глінтвейн, покращують кровотік і тренують організм довше не віддавати тепло.

Розтирайте себе

Сухою щіткою, сухим рушником або теплими руками. Це простий вид масажу. А найтепліше стане, якщо попросите коханого потерти вам між лопатками і в області плечей і шиї.

Приберіть з раціону перекушування і скоротіть кількість вуглеводів

У дорослої людини, як і у немовлят, є певна кількість бурої жирової тканини, яка бере активну участь в теплообміні. Але ласуни і повні люди можуть не отримувати від цього ефект: інсулінорезистентність гальмує розвиток бурої жирової тканини.

Резистентність – нечутливість клітин до інсуліну, гормону підшлункової залози, який сприяє переведенню цукру крові всередину клітини і перетворенню її в енергію. Люди з таким станом набагато легше мерзнуть, ніж ті, хто резистентності не має. Якщо у жінки об’єм талії більше 82 см, а в чоловіка – більше 90 см, це може означати, що резистентність до інсуліну присутня.

Щоб її скоротити і не мерзнути, потрібно знизити кількість вуглеводів в раціоні, в тому числі відмовитися від традиційних каш на сніданок.

Налягайте на жирну їжу

Чим більше в організмі жиру (за умови, що добову норму калорій не перевищено, звичайно), тим більше енергії в цілому. Крім того, розпад жиру в мітохондріях дозволяє організму отримати набагато більше енергії і тепла, ніж від вуглеводів.

Читайте також: Для кого нестача сну може загрожувати смертю

Додайте в раціон продукти з залізом

Відчуття холоду може бути пов’язане з залізодефіцитною анемією. У цьому стані запаси заліза виснажуються, відповідно, в клітинах залишається мало кисню. В таких умовах мітохондрії працюють неефективно і розпад жирів, які дають енергію і тепло, не відбувається.

Полюбіть каєнський перець, імбир, гвоздику, бадьян

Ці спеції володіють стимулюючими властивостями, покращують теплообмін і дозволяють зігрітися.

Поділись


Новини партнерів