Лікарі назвали засіб, який може захистити літніх людей від серйозних захворювань

Здорові бактерії кишечника можуть допомогти в захисті майже від усіх вікових захворювань. До такого висновку прийшли вчені з University Medical Center Groningen в Нідерландах.

Якщо змінити харчування таким чином, щоб це допомогло підтримати баланс здорових бактерій кишечника, можна забезпечити захист майже від усіх вікових захворювань. Учені з Нідерландів з’ясували, що дисбаланс кишкових бактерій слід звинувачувати в цілому ряді хвороб.

Більш того, коли погано збалансовані бактерії кишечника літніх мишей пересаджували молодим гризунам, то це призводило до хронічних запальних процесів, які характерні для старіння. Саме ці процеси викликають такі хвороби, як старече недоумство, інсульти та порушення серця.

Вченим відомо про те, що у літніх людей інша композиція мікробіоми кишечника, на відміну від молодих. Нові дослідження дозволяють припустити, що ця зміна балансу пов’язана із запальними процесами, що в свою чергу, має відношення до багатьох віковим порушень і розладів. Залишається з’ясувати, чи допоможе пересадка здорових кишкових бактерій людям похилого віку захиститися від вікових хвороб , або їм необхідно змінити харчування і приймати спеціальні добавки для нормалізації вже наявного мікробіома.

Читайте також: Чим корисне насіння гарбуза

При цьому науці поки неясно, чи викликає старіння запальні процеси, або ці процеси провокують старіння. Однак доведено, що два цих явища йдуть рука об руку, і вразливість перед багатьма хворобами пояснюється саме старінням поряд із запальними процесами. Оскільки мікробіом кишечника знижує ступінь запальних процесів, то він уповільнює старіння і зменшує ризик вікових хвороб, що і підтвердило дослідження.

Джерело

Поділись


Новини партнерів