Як можна заразитися хламідіозом?

Хламідіоз є інфекційною хворобою, що передається переважно статевим шляхом. Мало того, це захворювання займає почесне друге місце серед захворювань, що передаються статевим шляхом. Але чи можна ним заразитися не через близькість з партнером?

Є і інші шляхи зараження, наприклад, внутрішньоутробний, під час пологів, і побутовий. Побутовий зустрічається досить нечасто, здебільшого у дітей, які відрізняються своїми діями часто несумісними з поняттям класичної гігієни. Причиною того, що хламідії практично не передаються побутовим шляхом, є те, що вони не в змозі жити поза людським організмом. Брудні тарілки, унітази, рушники тощо, ніяк не можуть передавати цю інфекцію.

Однак, у людини відсутній природний імунітет до хламідій і після лікування він не зникає, це завжди залишає ймовірність зараження при контакті з новим партнером без презерватива.

Хламідоз не смертельний, але вельми неприємний, а в період вагітності він додатково перетворюється і в дуже небезпечний фактор, що загрожує плоду. Життєдіяльність хламідій відбувається у клітинах, що вистилають шийку матки і сечовивідні шляхи. Цим і обумовлені основні симптоми хвороби. Це порушення сечовипускання, при яких відчуваються і свербіж, запалення каналу шийки матки, ерозія шийки матки. Бажано вилікувати хламідіоз саме на цій стадії, оскільки в іншому випадку збудники з часом піднімуться вище і спровокують запалення слизової оболонки матки і придатків (сальпінгоофорит та ендометрит).

Однак, біда в тому, що хламідіоз дуже рідко проявляє гостроту і класичні симптоми, може взагалі протікати безсимптомно і виявитися лише після чергового обстеження та проведенні аналізів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів