Три нескладних правила, які допоможуть зберегти серце здоровим

Серце – це м’язовий насос, який забезпечує поставку «пального» і кисню по всьому організму. Тільки за добу серце скорочується близько 100 тисяч разів.

Фахівці називають три найголовніших чинники, що впливають на розвиток захворювань серця.

Звідки беруться ці тривожні сигнали

Поки зі здоров’ям у нас повний порядок, про багато речей ми взагалі не замислюємося і не звертаємо на них уваги. Наприклад, це відноситься до дихання або до рівного, спокійного пульсу серця, зазвичай абсолютно непомітного.

Однак варто лише відчути гострий біль, або ж як серце «завмерло», «провалилося кудись» або «застрибало», як ми починаємо усвідомлювати, що щось тут не так, і шукати шляхи екстреного порятунку від неоптимальної ситуації. Але якщо таблетки полегшать таку ситуацію на якийсь час, то що може дійсно допомогти відновленню порушених механізмів?

Не варто копати яму для свого серця

Фахівці називають три найголовніших чинники, що впливають на розвиток захворювань серця: (1) куріння, (2) підвищений тиск, (3) високий рівень холестерину. До додаткових факторів належать: (4) сидячий спосіб життя (гіподинамія), (5) психологічні стреси, (6) цукровий діабет.

Таким чином, щоб зберегти серце здоровим на довгі роки, потрібно дотримуватися кількох не таких уже й складних правил:

1. Відмовитися від куріння.
2. Правильно і різноманітно харчуватися, обмеживши жирну і солону їжу.
3. Більше рухатися, особливо на свіжому повітрі.
4. Стежити за рівнем цукру і холестерину в крові, а також контролювати тиск.
5. Вчасно відпочивати і підтримувати позитивний настрій.

Відмінний помічник у боротьбі з інфарктом

Науково встановлено, що магній – найважливіший мінерал в роботі серця. Не доводиться сумніватися в тому, що дефіцит магнію є однією з найважливіших причин високого рівня смертності від серцевих захворювань.

В ході експериментів було виявлено, що навіть тоді, коли тварин годували дуже жирною їжею, при наявності достатньої кількості магнію, це не виникало порушень серцевої діяльності.

Справа в тому, що магній сприяє зниженню рівня холестерину в крові. Якщо після перенесеного серцевого нападу регулярно приймати магній, ризик повторного нападу помітно знижується.

І, навпаки, при зниженні рівня магнію в крові холестерин підвищується, і він може дійти до небезпечного рубежу, коли розвиток серцевого нападу є майже закономірним. Можливо, це і є причина того, що хвороби серця стали настільки поширеним явищем?

Основна причина

В ході тих же експериментів було відзначено, що за відсутності магнію в раціоні тварин у них через кілька днів розвивалися конвульсії, а пізніше в нирках утворювався пісок і камені, що є явною ознакою проблем з незасвоюваністю і втратою кальцію.

Крім того, виникали серйозні порушення в роботі серця, з’являлися області відмерлих клітин, серцевий м’яз ставав кальцифікованими.

Читайте також: Який популярний продукт зміцнює серцево-судинну систему

Кальцій відкладався і в інших місцях. Однак тут важливо звернути увагу на те, що кальцій і магній разом, в парі, регулюють весь процес м’язових скорочень, в тому числі і серцевих. Кальцій відповідає за те, щоб серце стискалося, а магній – щоб воно розслаблялося. Крім того, магній відповідає за засвоюваність кальцію.

Таким чином, якщо співвідношення кальцію і магнію в організмі правильне, то серце б’ється спокійно і непомітно. Але коли магнію стає мало, виникають проблеми: зазвичай вони починаються з судом в скелетних м’язах – в руках, в ногах.

Серцеві судоми і спазми, як правило, з’являються пізніше, і вони мають інші назви: аритмія, серцевий напад, інфаркт. Такі судоми небезпечні для життя, і з ними краще не жартувати. Тим більше що рішення є – як мінімум заповнити дефіцит магнію в організмі і почати регулярно його приймати.

Поділись


Новини партнерів