Вчені визначили частину дня, коли найлегше покращити своє здоров’я

Якщо хочете сформувати нову корисну звичку, фахівці рекомендують робити це зранку. Саме гормон стресу кортизол, який найактивніше виробляється в ранкову пору, сприяє засвоєнню нової звички.

У дослідженні задіяли студентів, які за 90 днів мали засвоїти нову звичку – розтягування, щоб попередити біль у спині. Половині учасників науковці сказали щоранку робити 15-секундні згинання стегон одразу після того, як вони прокинуться, а іншій половині – ввечері перед сном.

Також учасники експерименту щодня фіксували, чи вони розтягувались і скільки часу думали перед тим, як зробити вправу. Крім того, науковці щомісяця брали в респондентів зразки слини, перевіряючи рівень кортизолу.

Результати дослідження показали, що люди, які практикували бажану звичку зранку, швидше її засвоювали, ніж ті, хто намагався сформувати її ввечері. Що цікаво, за прогнозами вчених, ранкова група довела б звичку до автоматизму на 105-й день, тоді як вечірня – на 154-й. А кортизол відіграв визначальну роль у
навчанні і роботі пам’яті, а особливо – у формуванні нових звичок. Тож підйоми та падіння рівня кортизолу також можуть вплинути на нашу поведінку, кажуть науковці.

Джерело

Поділись


Новини партнерів