Все, що потрібно знати про буряк: чому сирий буряк не можна їсти при гастриті

Буряк – один з головних осінніх овочів, які ваблять нас не тільки своєю низькою ціною, але і смаковими якостями.

Буряк – традиційний осінній овоч, який в кулінарії вважається незамінним. Його універсальність дозволяє створити величезну кількість страв з буряка, кожна з яких буде смачнішою за попередню.

Давай розберемося, в чому ж користь і шкода сезонного буряка ?

Користь буряка

Цей привабливий фіолетовий овоч містить в собі величезну кількість корисних вітамінів і мікроелементів. Так, в буряці можна знайти вітамін А, всю групу вітаміну В, фосфор, кальцій і вітамін Р. Також тут є корисний йод, магній, мідь, калій, натрій, бор і цинк. Фолієва кислота, аскорбінова кислота і бета-каротин тут теж є.

Буряк сприятливо впливає на роботу серця і судин, допомагає знизити ризик високого рівня холестерину. Допомагає позбутися від нежиті, провести профілактику атеросклерозу.

Крім того, буряк має сечогінну властивість, допомагає очистити організм від токсинів і кишечник.

Буряк – добре допомагає для оздоровлення шкіри. Він допомагає зробити шкіру більш еластичною і пружною, прибрати млявість і позбутися від сухості. А якщо додати трохи бурякового соку в шампунь для волосся, то можна позбутися від лупи і жирного волосся.

Читайте також: 7 протизапальних продуктів, які потрібно вживати

Калорійність буряка

Буряк досить дієтичний продукт. Він часто з’являється в якості ключового інгредієнта для ефективних дієт. Калорійність 100 грам буряка складає всього 40 ккал.

Шкода буряка

Незважаючи на те, що буряк – досить корисний продукт, не варто вживати його занадто багато. Надмірне вживання буряка може привести до розладу шлунку і діареї. Для тих, хто страждає на гастрит або виразку шлунка категорично не можна вживати сирі буряки – вони дратують стінки шлунку. Варений буряк можна.

Поділись


Новини партнерів