Насушіть собі горобини – ця ягода нормалізує тиск, корисна при анеміях та авітамінозі

Autumn ahsberry

Хтось вважає, що збирати горобину слід після перших  заморозків. Проте фахівці впевнені: це треба зробити до них, тобто тепер — саме час.

А що можна зробити з тої горобини, яку називають диво-ягодою? Розпитуємо Георгія Гаха, травозная.

— Горобину збирають у період повної зрілості. А це, власне, коли?

— Та якраз саме тепер. Загалом, за народними прикметами, збирати горобину треба до перших заморозків — як тільки ягоду приморозить, вона стає м’якою та дуже привабливою для птахів. Тому ви можете й не встигнути зірвати її.

— Що з нею роблять далі?

— У давнину плоди горобини сушили в печах, розсипаючи тонким шаром на дротяних ситах або залізних листах при температурі 40 — 60 градусів. Її не можна сушити при кімнатній температурі — так ягоди почорніють. Тому використовуйте сушарки (температура не менш як 40-45 градусів) чи духовки. Під час сушіння треба стежити, щоб ягоди не підгоряли. Правильно висушені плоди мають червонувато-оранжевий колір.

Із сухих ягід можна робити чаї — для цього столову ложку висушених ягід заливають двома склянками окропу, кип’ятять на слабкому вогні 10 хвилин, настоюють чотири години в добре закритому посуді. Вживають  по півсклянки 2- 3 рази на день — це
прекрасний вітамінний засіб.

— А чим ще корисна горобина?

— До її складу входять білки, вуглеводи, органічні кислоти. Ця ягода містить комплекс вітамінів і мінералів, потрібних організму  — провітамін А (навіть більше, ніж у моркві), вітамін РР, вітаміни B1, В2, С, Е, К, а також калій, магній, фосфор, залізо, каротин, глюкоза і фруктоза, дубильні речовини.

Горобину рекомендують вживати при атеросклерозі, вона має легкий сечо- та
жовчогінний вплив. Також це потужна антибактеріальна зброя — фітонциди горобини згубні для золотистого стафілокока, сальмонел, грибків. Важливим компонентом ягід горобини є пектини, які виводять шлаки і токсини, зменшують вміст жиру в печінці й холестерину в крові.

Для жінок вживання горобини є доброю профілактикою молочниці та грибкових хвороб. Горобину, до речі, називають жіночою ягодою, бо вона має естрогенну дію  — регулює цикл, а для молодих дівчат з так званою блідою неміччю (коли під час місячного вони стають кволими, слабкими, мають запаморочення) горобина є незамінним помічником. Треба вживати свіжі ягоди по 10 — 15 на день. Горобина довго зберігається у холодильнику свіжою, тож не поспішайте сушити все.

Також вона має гіпотензивний ефект — знижує тиск, а тому корисна для людей з гіпертонією та серцево-судинними недугами. А свіжий сік рекомендують вживати при зниженій кислотності шлункового соку — по 1 чайній ложці перед їдою. Для
цього ягоди тиснуть через часникочавилку. Сік збирають, а макуху
кладуть у чай.

Також знаю, що з горобини роблять варення, джеми, сиропи, проте внаслідок теплової обробки вона втрачає частину вітамінів. У такому разі доречніше перетерти її з цукром у співвідношенні 1,5 частини цукру до 1 частини ягід. Регулярне вживання такого “холодного варення” зменшує проникність та ламкість капілярів,
знижує рівень холестерину, протидіє набрякам, стримує гнильні та бродильні процеси у кишківнику, стимулює кровотворення. Однак якщо є схильність до тромбозів, захоплюватися горобиною не варто.

Сушені ягоди можна заварювати як чай разом із травами або в кавомолці приготувати з неї порошок, який має приємний смак, та додавати у чаї, а також у  салати, каші, перші та другі страви.

Джерело

Поділись


Новини партнерів