Виявлено нові корисні властивості соди

Звичайна харчова сода може видалити до 96% пестицидів з фруктів і овочів, повідомляють вчені з Університету Массачусетсу. За словами експертів, натирання яблучної шкірки змішаної з водою содою усуває майже всі залишки двох найбільш часто вживаних пестицидів протягом 15 хвилин. Відзначається, що цей метод більш ефективний, ніж стандартна процедура застосування відбілювача протягом 2 хвилин.

Попередні дослідження показують, що харчова сода руйнує пестициди через свій кислотно-лужний баланс, який змушує хімічні речовини фрагментуватися в нешкідливі молекули. «Залишки пестицидів можуть залишатися на сільськогосподарських продуктах, приводячи до вживання небезпечних хімічних речовин в їжу, – говорить доктор Лілі Хі. – Заклопотаність з приводу потенційних небезпек пестицидів для здоров’я людини останнім часом зростає, тому ми повинні вжити заходи, щоб зменшити вміст шкідливих сполук у харчових продуктах ».

Дослідники використовували пестициди тіабендазол і фосмет, які проникають в шкірку яблук. Ці пестициди знаходились на фруктах протягом одного дня. Потім вчені вимили яблука водопровідною водою, або розчином відбілювача, або харчовою содою, змішаної з водою. Технологія електронного картографування використовувалася для оцінки присутності пестицидів на поверхні яблук і всередині плодів. Результати показали, що харчова сода, змішана з водою, є найбільш ефективним способом видалення пестицидів з яблук. Так, після 12 хвилин м’якого очищення розчин харчової соди видалив 80% тіабендазолу, в той час як для видалення 96% фосметра знадобилося 15 хвилин.
Джерело

Поділись


Новини партнерів