Яка їжа допомагає від стресу?

Для перекусів – швидко доступні природні цукри сухофруктів, меду, смузі.

Для основних страв – цільнозернові крупи, які довго перетравлюючись поступово і тривалий час насичуватимуть кров глюкозою, в міру картоплі, макарони з твердої пшениці, вівсянка. Вуглеводи також посилюють утворення серотоніну – нейропосередника, який бере участь у формуванні позитивного настрою.

Антикосиданти ягід (чорниця, ожина, лохина), кольорових овочів (морква, гарбуз, болгарський перець, яблука, буряк), зелених листових (салати, шпинат, броколі) при стресі допоможуть захистити клітини тіла і стануть джерелом вітамінів та мікроелементів, необхідних для роботи ферментів та дії гормонів.

Цитрусові, завдяки вітаміну С посилюють роботу імунної систему, а також здатні стримувати рівень гормонів стресу в крові. Є дослідження які показують зменшення фізіологічних проявів стресу після вживання вітаміну С перед складними завданнями.

Шпинат, інша зелень, соя, червона риба багаті магнієм, який зменшить прояви втоми, головного болю, судом, позитивно вплине на загальний психічний стан.

Омега-3 поліненасичені жирні кислоти, яким багата жирна риба (лосось, тунець, оселедець), рослинні олії (лляна, оливкова) допоможуть тримати баланс в роботі нервової системи та кількості гормонів. Авокадо, горіхи (фісташки, мигдаль) також є джерелами здорових жирів, які легко включатимуть в обмін речовин за умов стресу. Вони, як і банани місять багато калію, необхідного для стабільної роботи серця.

Велику поміч в умовах стресу тіло отримає від перекусу перед сном – склянка нежирного молока, з ягодами та цільнозерновими хлібцями наситять шлунок, забезпечать достатньо глюкози для поновлення запасів глікогену в печінці (енергія «на екстрений випадок»), посилять вироблення серотоніну, який допоможе розслабитися і заснути.

Джерело

Поділись


Новини партнерів