Профілактика застудних захворювань у дітей

Medicine liquid syrup for flu and cold healthcare

Що робити, щоб ваша дитина якомога менше хворіла, і при цьому відвідувала дитячий садок, школу та інші громадські місця? Головне – грамотно підготувати її до першого походу в дитячий колектив.

Найбільше побоювання батьків – часті застудні та інфекційні захворювання. І це близько до істини. Чому ж практично всі діти починають частіше хворіти в дитячому садку і що з цим можна зробити? Малюк стикається з величезною кількістю нових видів мікроорганізмів, властивих дитячому колективу, і починається процес адаптації. Якщо імунна система дитини готова до таких навантажень, то зустріч з новими мікробами і вірусами буде для малюка в деякому сенсі навіть корисною: поступово сформується стійкий імунітет і малюк перестане часто хворіти, зможе в подальшому спокійно відповідати на вірусно-мікробні атаки.

Головне завдання при підготовці дитини до першого походу в дитячий колектив – забезпечити захисним силам його організму можливість такої боротьби. Сюди входить загартовування, неспецифічна профілактика респіраторних захворювань, правильне збалансоване харчування, режим дня і своєчасний повноцінний відпочинок.

Режим дня. Намагайтется максимально підлаштувати його під режим дня в дитячому садку. Це бажано зробити заздалегідь, приблизно за 2-3 місяці до відвідин дитячого закладу. Прокидайтеся за годину до передбачуваного виходу з дому, тиха година і час прийому їжі теж повинні приблизно відповідати дитсадкові. Вкладайте малюка ввечері раніше, щоб він прокидався бадьорим і мав змогу виспатися.

Загартовування. Найважливіший метод профілактики гострих респіраторних інфекцій. Воно дозволяє нормалізувати функцію дихальних шляхів при охолодженні, що знижує дозу вірусу, що потрапляє в організм при зараженні. Шляхом загартовування можна якщо не повністю уникнути застуди, то знизити чутливість до неї дитини. Загартовувальними заходами є: прогулянки на свіжому повітрі, причому в будь-яку погоду, часте провітрювання приміщень; дуже корисні будь-які водні процедури, при цьому намагайтеся не обмежувати перебування дитини у воді і не дуже контролюйте її температуру. Не варто вдома уникати протягів – в садках часто діти сплять і грають з відкритими кватирками, і малюк з незвички може застудитися. Поступово привчайте дитину до прохолодних напоїв. І завжди пам’ятайте про головний принцип загартовування – у всіх процедурах необхідно строго поступово нарощувати навантаження!

Неодмінно повідомте вихователю, лікарю та медсестрі про наявні у малюка захворювання, особливості розвитку, непереносимості їжі або алергії на лікарські препарати. При необхідності дієтичного харчування не забудьте згадати і про це.

Профілактика застудних захворювань
Чим лікувати застуду у дітей читайте детальніше тут https://halykoo.ua/chto-davat-ot-prostudy-detyam-do-goda/. А що стосується профілактики в період епідемій грипу і застудних захворювань можна щодня приймати по 2-3 зубчики часнику, а також цибулю – ці продукти містять фітонциди, які згубно діють на віруси грипу. Маленьким дітям замість прийому часнику всередину можна робити «часникові інгаляції»: дрібно нарізаний часник помістити в ємність з отворами (наприклад, пластиковий контейнер від «Кіндер-сюрпризу», в якому попередньо зробити дірочки), і підвісити в вигляді кулончика на шию малюка. Всім відомі корисні властивості аскорбінової кислоти і полівітамінів для профілактики ГРЗ. Слід зазначити, що найбільша кількість вітаміну «С» міститься в соці квашеної капусти, а також цитрусових – лимонах, ківі, мандаринах, апельсинах, грейпфрутах. Корисний
так само салат зі свіжої капусти з соняшниковою олією, що містить великий запас вітамінів і мікроелементів.

Поділись


Новини партнерів