Якщо “вхопив” радикуліт: правила першої допомоги

Багато хто стикався з цим різким болем під час підйому вантажу чи навіть просто при різкому русі. У спині ніби щось “стріляє”, а потім поворухнутися важко. Це — радикуліт.

— Головне — відразу забезпечити хребту спокій. Для цього треба лягти на рівну поверхню та спробувати цілком розслабити м’язи, — радить Віталій Осташко, лікар-невропатолог вищої категорії. — Можна підкласти валик під коліна. Якщо лежати також боляче, існує так звана ортопедична поза: станьте на коліна перед диваном, а руки та тулуб покладіть на диван. Це допоможе зняти спазм, зніме біль, послабить напруження м’язів.

Тепло чи холод в таких випадках недоречні, адже тепло може спричинити набряк, через що біль лише посилиться, а холод спровокує запальні процеси. Проте можна застосувати сухе тепло — огорнути поперек вовняним шаликом.

Щодо медичних препаратів, то можна використовувати мазі з протизапальним ефектом. Проте це можна зробити раз-два, щоб зняти біль, але будь-які подальші дії потребують консультації спеціаліста.

А профілактика радикулітів включає в себе заходи, спрямовані на підтримку правильної постави та зміцнення м’язів спини. Не слід спати на жорсткій поверхні — це може порушити положення хребта. Для збереження природнього вигину хребта рекомендуються ортопедичні матраци.

Звісно, слід уникати надмірних навантажень на хребет. Якщо вам треба підняти вантаж, зігніть ноги в колінах, не нахиляяючи при цьому тулуб, і так само підніміть. Дивіться: якщо підняти 10-кiлограмовий вантаж, нахиляючись униз, за рахунок важеля пеперекового вiддiлу хребта вiн перетвориться на 800-кiлограмовий. Тому будь-якi манiпуляцiї з вантажем треба робити, присiдаючи та тримаючи спину прямо. Використовуйте силу нiг, а не спини, тримайте вантаж ближче до тiла.

Джерело

Поділись


Новини партнерів