І насіння, і м’якуш цього осіннього овочу мають неоціненний вплив на наш організм

Уявити рацiон українця без цього помаранчевого пузаня майже неможливо. З нього готують рiзноманiтнi кашi, крем-супи та десерти. Його запiкають, висушують i навiть заморожують. Ще б пак! Адже кориснi властивостi гарбуза довго перераховувати. I споживати його можна щодня.

За що ж гарбуз здобув таку прихильнiсть? Про це краще знає Надiя Матчук, лiкар-дiєтолог.

– Коли гарбуз найкраще зберiгає свої поживнi властивостi?

– Насправдi вiн належить до тих овочiв, якi можна готувати всiма можливими способами та їсти навiть сирим. Гарбуз корисний для людей з проблемами серцево-судинної системи, вiн виводить токсини, надлишки холестерину i шлаки завдяки вмiсту пектинових волокон, а також сприяє процесу травлення. Крiм того, цей овоч радять вживати тим, хто дбає про струнку фiгуру. Адже у 100 грамах сирого гарбуза мiститься лише 22 калорiї! Звiсно, найкраще свої властивостi збереже сирий овоч. Однак не всiм вiн буде до смаку. Iз сирого гарбуза готують сiк, у поєднаннi, скажiмо, з яблучним. 50 грамiв такого напою здатнi змiцнити iмунiтет та зарядити енергiєю весь органiзм, особливо це важливо восени. Однак натщесерце пити такий сiк не варто. Найкраще – склянка фрешу з гарбуза в обiдню пору.

– Найпопулярнiша страва в Українi споконвiку гарбузова каша. Як ви радите її приготувати, щоб була корисна та смачна?

– Вдале доповнення до гарбуза – пшоняна каша, адже в нiй мiститься магнiй, який дуже добре взаємодiє з цинком у гарбузi. Поєднання цих елементiв допомагає їм краще засвоюватись в органiзмi, а також полiпшує самопочуття. Можна варити гарбузову кашу з рисом або вiвсянкою. Для того щоб каша була менш калорiйною, готуйте її на водi. Шматочки гарбуза треба варити не довше 15 – 20 хвилин, паралельно готуючи iншу кашу. Далi вимiшуємо їх разом i ставимо варити ще на 10 хвилин. На своє бажання можна додати молока. А для того, щоб каша була ароматнiшою, – корицю або ванiльний цукор.

– А як правильно запiкати цей овоч?

– Дуже смачний i водночас корисний запечений гарбуз. З нього й справдi можна зробити чудовий перекус. Оббираємо, нарiзаємо, натираємо маслом або олiєю, посипаємо ванiльним цукром i ставимо на 20 хвилин у пiчку. Холодний запечений гарбуз смакує не гiрше, нiж банан. А про те, що вiн значно кориснiший за шоколадну цукерку, годi й говорити! Додам, що гарбуз можна i сушити, i тушкувати з овочами та заморожувати. З гарбуза готують дуже смачне пюре для дiтей з 10 мiсяцiв. А починати прикорм можна з 30 – 40 грамiв гарбуза на день. I варто знати, що не лише м’якоть овочу наповнена поживними речовинами, не поступається користю й гарбузове насiння.

– До речi, кажуть, що з його допомогою можна позбутись глистiв?

– Усе правильно. Регулярне споживання сирого гарбузового насiння здатне усунути цю проблему. Насiння гарбуза рекомендують їсти i жiнкам на перших мiсяцях вагiтностi, при токсикозi. Маска з перетертого насiння допоможе позбутися жирного блиску шкiри. Те саме стосується гарбузової м’якотi. А ще перетертий на пюре свiжий гарбуз використовують як компрес при опiках. Слiд прикласти його на 10 – 15 хвилин – i больовi вiдчуття минуть, а почервонiння буде еншим.

Читайте також: Цей продукт визнаний «наркотиком» для ракових клітин

– Популярна серед прихильникiв здорового харчування й гарбузова олiя. Кому її рекомендуєте?

– Цей натуральний продукт захищає клiтини печiнки, полiпшує роботу жовчевого мiхура. Регулярне вживання нормалiзує вiдтiк жовчi, запобiгає утворенню жирових вiдкладень, запальним процесам у печiнковiй тканинi, у жовчевому мiхурi, порушенню моторики жовчовивiдних шляхiв. Гарбузова олiя має властивiсть усувати печiю – досить випити одну-двi чайнi ложки.

– З ваших слiв видається, що гарбуз корисний усякий i для всiх. Але кому цей овоч вживати не варто?

– Гарбуз має сечогiнну дiю, тому може спричинити зрушенням каменiв у нирках. Тож тим, хто має з цим проблеми, слiд бути обережними.

Джерело

Поділись


Новини партнерів