6 маловідомих фактів про вплив тривоги на організм

Інтенсивна ізольована тривога, яка триває кілька годин чи днів через певну причину, або коротке, стресове випробування без серйозних наслідків. Буває по-різному. Утім завжди потрібно пам’ятати про вплив тривоги на організм.

Адже якщо тривога не минає впродовж певного часу й ви не можете її контролювати, вона здійснює психологічний вплив, який має низку негативних наслідків на здоров’я, тоді як ви, можливо, зовсім не знаєте про них.

Сьогодні ми хочемо поговорити про проблеми зі здоров’ям, які виникають через ігнорування їх справжньої причини – тривоги.

Ось 6 маловідомих фактів про вплив тривоги на організм

1. Розширені зіниці

вплив тривоги на організм та очі

Розширення зіниць, яке жодним чином не пов’язане з тьмяним світлом. Зміна розміру зіниць може свідчити про основну проблему, яку потрібно виявити та вилікувати.

Окрім багатьох інших розладів іноді розширені зіниці означають, що ви перебуваєте в стані тривоги.

Коли відчуття тривоги дуже інтенсивне, досить часто з’являється цей незвичний симптом, який може також супроводжуватися різними відхиленнями: від запаморочення до появи дивних спалахів навколо та погіршення зору.

2. Проблеми з ковтанням

Утруднене ковтання під час їди чи пиття – це ще один дуже поширений симптом.

Він називається дисфагія та є очевидною ознакою тривоги. Ця проблема пов’язана із залозами, які виділяють слину.

Не забувайте, що тривога має одну дуже чітку мету – підготувати вас до втечі.

Саме тому першочергова ціль організму – затримати рідину для підтримки роботи м’язів, адже саме завдяки їм людина бігтиме. Крім того, рідина потрібна для потовиділення.

3. Головні болі

головний біль і тривожність

Вплив тривоги на організм позначається на всіх процесах. Через сильні негативні переживання вени й артерії у всьому тілі скорочуються, щоб забезпечити м’язи більшою кількістю крові.

Тоді циркуляція пришвидшується, а це сприяє вазоконстрикції, яка призводить до класичного головного болю.

Такий головний біль найчастіше виникає в перші кілька годин дня та в обід.

4. Біль у щелепі

Переважно тривога та стрес зосереджуються в деяких частинах тіла більше ніж в інших. Ми, звісно, маємо на увазі шию, плечі, спину та щелепу.

Якщо ви помітите біль у щелепі, який стає інтенсивнішим вранці та віддає вниз до вух, цілком можливо, що через стрес і тривогу у вас розвинувся бруксизм. Інакше кажучи, ви скреготите зубами вночі.

Обов’язково зверніться за консультацією до лікаря, адже хоча спеціальні пристрої можуть допомогти, краще визначити первинні причини тривоги, щоб ви могли належним чином із ними справитися.

5. Ви ходите до туалету частіше ніж зазвичай

У той чи інший момент із кожним таке трапляється: іспит, співбесіда на роботі тощо. Людина стає жертвою негативних емоцій і навіть не усвідомлює, що вплив тривоги на організм також має фізичні симптоми.

Через стрес ви можете почати ходити до туалету частіше, ніж зазвичай.

Це поширена причина, яка має досить цікаву природу. Коли людина знаходиться в стані тривоги, нирки насправді виробляють менше сечі. Чому? Про це ми вже згадували в цій статті. Організм намагається зберегти рідину для м’язів.

Але щоб скинути зайву вагу та допомогти вам втікати швидше, мозок наказує організму йти в туалет, щоб вивести сечу, навіть якщо ви починаєте робити справу й бачите, що вийшло лише “кілька крапель”.

6. Сюрреалістичне відчуття. Здається, що все навколо несправжнє або ви до нього не належите

Можливо, це здається дивним, але якщо ви переживали період інтенсивної тривоги або стресу, то зрозумієте, що ми маємо на увазі.

У людини раптом виникає чітке відчуття, що все навколо несправжнє. Це ніби дивитися на світ збоку та не почуватися так, ніби ви його частина.

Чому вплив стресу на організм аж настільки сильний? Що ж, перш за все хочемо наголосити: якщо такі приступи трапляються часто, варто розповісти про це лікарю.

Підвищена тривога вражає легені. Ви дихаєте швидко й коли накопичується забагато кисню, зазвичай виникає два наслідки: гіпервентиляція та згадане вище сюрреалістичне відчуття.

Мозок не може нормально справитися із ситуацією та створює такий ефект.

Настав час підсумків. Ви, мабуть, зауважували щонайменше один із цих симптомів раніше. Нічого страшного, якщо таке трапилося один чи два рази, але постійні та регулярні порушення можуть бути небезпечні.

Шукайте допомогу, поговоріть зі своїм лікарем та почніть керувати відчуттям тривоги.

Джерело

Поділись


Новини партнерів