Хрускіт у суглобах: чому він виникає

Хрускіт в суглобах як варіант норми

Якщо немає ніяких тривожних симптомів, то хрускіт у суглобах може бути зумовлений фізіологічними процесами, які супроводжують розтягнення суглоба. Розтягнення суглоба супроводжується збільшенням обсягу суглобової сумки, при цьому газові бульбашки, які знаходяться в суглобовій рідині, зливаються один з одним і лопаються. Цей процес супроводжується тріском, який багато хто приймає за хрускіт у суглобах. При зниженні фізичного навантаження таке явище проходить самостійно.

Хрускіт в суглобах як ознака їх підвищеної рухливості

Досить часто хрускіт у суглобах супроводжує їх підвищену рухливість. Такий стан може спостерігатися при виробленні організмом зміненого білка сполучної тканини, що робить суглоби більш рухливими. Такий стан називається гіпермобільностью. Слабкі ж зв’язки і рухливість суглобів при русі викликають хрускіт і клацання, виражена рухливість суглобів може супроводжуватися болем. Гіпермобільність суглобів найчастіше має спадковий характер, тому змінити такий стан практично неможливо, головне в даному випадку – уникати перерозтягнення зв’язок, не допускати перевантажень при заняттях спортом.

Хрускіт в суглобах як ознака травми

Хрускіт у суглобах може з’являтися у випадку інтенсивних навантажень під час занять спортом і бути свідченням травми. Найчастіше мова йде про розтягнення зв’язок, що провокує збільшення рухливості суглоба, а рух його кісток один відносно одного супроводжується характерним тріском. В даному випадку вимагається обмеження рухливості суглоба і його розвантаження. Для цього використовують різні манжетки, фіксуючі ремені. Через кілька днів суглоб приходить в норму, і хрускіт перестає турбувати людину.

Хрускіт у суглобах може також виникати, якщо були травмовані не зв’язки, а великі або дрібні суглоби. При неправильному і несвоєчасному лікуванні, при застарілої травми, хрускіт у суглобах може супроводжуватися порушенням функції ураженого суглоба та болем.

Джерело

Поділись


Новини партнерів