Постійно холодні руки? Лікар назвала причину

Чи холодно, чи тепло, а долоні все одно як лід. Справді, чимало людей скаржиться на таке, а дехто навіть спати лягає в рукавичках, щоб зігріти руки.

Звідки ця проблема? Докладно про це в розмові з Іриною Чижиковою, лікарем-ревматологом міської поліклініки.

— Що може провокувати такий стан?

— Насправді причин того, чому руки постійно холодні, багато. Найперше — це може бути проявом вегетосудинної дистонії (порушення тонусу судин), зниженого тиску, що притаманне молодим людям, особливо тим, які мало сплять, погано харчуються, провадять малорухливий спосіб життя та нечасто бувають на повітрі.

У багатьох випадках те, що долоні холодні, може вказувати на знижену функцію щитоподібної залози. Якщо для людини характерні різкі перепади настрою, вона швидко втомлюється і при тому постійно мерзнуть кінцівки, обов’язково слід звернутися до ендокринолога.

— У чому ще може бути причина?

— Можлива і серцево-судинна патологія. Перша ознака — задишка, яка свідчить про недостатнє кровопостачання серцевого м’яза. Звідси — порушення кровообігу, а отже, мерзнуть руки і ноги.

Холодні долоні можуть вказувати на розвиток цукрового діабету (ця хвороба вражає судини), шийний остеохондроз.  У деяких людей звужені судини — вроджена особливість, і через це вони будь-якої пори року мерзнуть у руки-ноги.

Ще причиною цього неприємного відчуття часто є синдром Рейно, або хвороба Рейно, що пов’язана зі спазмом периферійних судин. Тоді слід звернутися до ревматолога чи невропатолога.

— Що порадите тим, хто постійно мерзне в руки та ноги?

— Якщо ви курите, то від цієї шкідливої звички слід відмовитись насамперед. Також варто обмежити вживання кави чи какао, а тим паче — з коньяком, як у нас її п’ють “щоб загрітися”. Якщо цим зловживати, судини зазнають надмірної стимуляції — спочатку розширюються, а потім різко звужуються, тому спазмують. І тоді знову холодно в руки.

Дуже корисно загартовувати судини, приймаючи контрастний душ (струмені гарячої води чергувати з холодною в першій половині дня і навпаки — на ніч). Більше часу проводити на повітрі та вести активний спосіб життя! Пробіжка, зарядка біля відчиненого вікна — це дуже корисно й доступно кожному. Інакше постійно виникатимуть спазми судин і мерзнутимуть руки-ноги, що надалі призведе до важчих розладів.
Джерело

Поділись


Новини партнерів