Ліки не знижують тиск? Відмовтеся від цього продукту

"Too much salt!" written in salt, with shaker. Warning related to diabetes, high blood pressure, etc.

Вчені з’ясували, що при гіпертонії, яка не піддається лікуванню, незважаючи на прийом декількох препаратів, тиск можна знизити за допомогою дієти зі зниженим вмістом солі.

“Вживання великої кількості кухонної солі в значній мірі сприяє виникненню артеріальної гіпертонії, стійкої до лікування”, – каже Eduardo Pimenta, головний автор дослідження.

Eduardo Pimenta і його колеги з Інституту кардіології Dante Pazzanese (Сан-Паулу, Бразилія) вивчили зв’язок між кількістюсолі, яка з’їдається, і рівнем артеріального тиску у 13 пацієнтів зі стійкою до лікування гіпертонією.

В середньому пацієнти брали 3,6 препарати для зниження тиску. Середні цифри артеріального тиску на прийомі у лікаря становили 147,9 / 85,2 мм.рт.ст.

Коли люди перейшли на дієту з низьким вмістом солі, вміст натрію в сечі значно зменшився, систолічний тиск знизився в середньому на 22,6 мм.рт.ст, а діастолічний – на 9,2 мм.рт.ст.

«Ми очікували, що при зменшенні споживання солі артеріальний тиск знизиться, але ніхто не думав, що зниження буде таким помітним», – кажуть автори роботи.

Дослідження також довело, що зайва кухонна сіль впливає на роботу кровоносних судин і змушує організм затримувати рідину, навіть при лікуванні сечогінними препаратами. При дієті зі зниженим вмістом солі організм позбувався зайвої рідини.

Вчені роблять висновок, що дослідження чітко продемонструвало шкідливі ефекти вживання надмірно солоної їжі у людей зі стійкою до лікування гіпертонією, а також благотворний вплив дієти з пониженим вмістом кухонної солі.

Джерело

Поділись


Новини партнерів