Для профілактики гіпертонії потрібно регулярно відвідувати сауну

Фінські вчені опублікували дослідження, результати якого свідчать про те, що регулярне відвідування сауни знижує ризик розвитку гіпертонії. Для того, щоб прийти до таких висновків, автори протягом 25 років спостерігали за 1621 людиною зрілого віку. На момент початку дослідження кров’яний тиск у всіх них був в нормі, а за період спостереження у 251 розвинулася гіпертонія.

Вчені на чолі з Ярі Лаукканеном (Jari A. Laukkanen), професором медицини з Університету Східної Фінляндії (University of Eastern Finland), проаналізували, як часто учасники дослідження відвідували сауну. Виявилося, що у тих, хто ходив туди 2-3 рази в тиждень, ризик розвитку гіпертонії був на чверть нижче, ніж у тих, хто відвідував сауну один раз в тиждень або рідше. У людей, які бували в сауні 4-7 разів на тиждень, гіпертонія розвивалася майже в два рази (на 46%) рідше.

Дослідники поки не готові стверджувати, що саме відвідування сауни впливало на тиск, проте вони пропонують кілька можливих пояснень виявленої залежності.

Сауна стимулює потовиділення, а разом з потом виходять надлишки рідини. Цей ефект, подібний в чомусь з ефектом АПФ, сприяє нормалізації тиску. Крім того на артеріальний тиск впливає і чергування температур: нагрів і подальше охолодження впливає на еластичність кровоносних судин.

Дослідникам ще належить з’ясувати точно, чому ж сауна позитивно впливає на артеріальний тиск. Але вже зараз цілком очевидно, що відвідування сауни – ще один приємний спосіб стежити за своїм здоров’ям і отримувати задоволення одночасно.

Поділись


Новини партнерів