Небезпечна побутова хімія: топ засобів, які краще викинути

Всілякої побутової хімії зараз в магазинах стільки – очі розбігаються. І кожен засіб обіцяє неземне очищення. Залишається набризгати побільше – і … очистивши навколишні предмети від пилу, грунтовно забруднити самій собі легені і шкіру? Побутова хімія може бути небезпечною.

Хочеться, щоб у домі все блищало і блискало, і щоб ніяких мікробів! Але чи варто платити за чистоту здоров’ям? Ні! Хімія – на те вона і хімія, щоб бути з нею обережніше.

Якими засобами не користуватися

Чим краще не користуватися зовсім – це засобами, що містять хлор. Це справжня отрута, його в якості отруйної речовини застосовували під час Першої світової. Навіть при сильному забрудненні краще очищати і вибілювати без його їдкої допомоги.

Засоби для прибирання, Фото

Без хлорки здатні обійтися і засоби для виведення плям і відбілювачі (кисень), і засоби для чищення туалету (містять органічні кислоти).

Ще один вид домашньої хімії, який краще використовувати якомога рідше – це всілякі засоби в аерозольних балончиках під тиском.

Приміщення (особливо ванні кімнати та санвузли) у нас зазвичай маленькі, один пшик – і в повітрі найсильніший перебір їх вмісту, яке ми тут же вдихаємо. Плюс подвійна пожежонебезпека.

Які засоби краще замінити

Перша наша реакція на побутову проблему – купити «засіб від». Але в багатьох випадках можна обходитися і народним зіллям. Звичайно, здається важко, скажімо, замість того, щоб бризнути з готового тюбика – змішувати за рецептами саморобні склади з крейди і інших натуральних речовин.

Побутова хімія, Фото

Але якщо в квартирі є алергіки, астматики або маленькі діти, не лінуйся заглядати в бабусині записи.

● Для того, щоб відчистити посуд, замість речовин, що містять абразиви, краще взяти звичайну харчову соду.

● З шкідниками теж можна боротися без використання небезпечної отрути. Наприклад, міль боїться провітрювання, порошку піретруму (з ромашки), шкірки апельсина, герані, тютюнового листя. Мурахи – дріжджів. На тарганів можна ставити пастки з натуральними принадами.

● Замість засобів для миття меблів, скла і т.п. можна придбати серветки з мікроволокна.

Які засоби використовувати потроху

Якщо ти все-таки віриш в прогрес всією душею і відрізняєшся міцним здоров’ям, ніхто не заборонить тобі вживати порошки і гелі. Але все одно потрібно використовувати їх з розумом.

Засоби для миття, Фото

● З запропонованого асортименту вибирай найбільш щадні, гіпоалергенні засоби. Якщо в рекламі товару значиться, що він «екологічний», «нешкідливий» – по крайній мірі, по закону виробники зобов’язані за це відповідати.

● Дій суворо за інструкцією. Дотримуйся області застосування і дозування. Якщо на банці написано: «для кахлю», не варто заодно тим же засобом намагатися відчищати каструлю. Якщо вказано: «кілька крапель”, не виливай «для вірності» півфлакона.

● Якщо вже труїш шкідників, не пускай в приміщення тварин і дітей, прибери звідти всі продукти харчування і не зневажай засобами захисту.

● Намагайся періодично міняти набір використовуваних засобів.

Що означають написи на упаковці

ПАР – поверхнево активні речовини. Накопичуючись в організмі, шкодять, але зовсім відмовитися від них вельми складно: це основні діючі речовини синтетичних миючих засобів, їх містять всі пральні порошки. А-ПАР (аніонні) – найагресивніші, в Західній Європі вже заборонені.

SLS – Sodium Lauryl Sulfate. Речовина, яку додають в миючі засоби, щоб вони добре пінилися. Хоча дійсно видобувається з кокосового масла, подразнює шкіру і, накопичуючись в організмі, шкодить внутрішнім органам.

SLES (аналогічна речовина, добавлений ефірний ланцюг) – надає схожу дію. Багато піни – не означає багато користі.

Порада. Не забувай про техніку безпеки. Намагайся всю хімію зберігати не там, де живуть, і тим більше – їдять, в щільно закритих приміщеннях і ємностях. Стеж за правилами зберігання і терміном придатності. Візьми за правило всі очисні роботи будь-якого роду, навіть дрібні, проводити в рукавичках. І користуватися захисним кремом.

Пам’ятай: чим ретельніше посуд або білизну сполоснути від миючих засобів, тим краще.
Джерело

Поділись


Новини партнерів