Медики з’ясували які популярні таблетки руйнують печінку

Деякі ліки знімають біль, але в той же час ушкоджують печінку через присутній в їхньому складі ацетамінофен, відомий як парацетамол. Майже дві тисячі американців щорічно потрапляють до лікарень з ушкодженнями печінки, викликаними надмірним вживанням цих ліків, розповідають американські дослідники.

Вчений Дженніфер Кінг з Північно-західного університету в Чикаго підкреслює: покупці легко і без задньої думки купують знеболюючі, доступні у вільному продажі, забуваючи про їх потенційну токсичність.

Дослідницька група Кінга опитала 45 осіб, щоб з’ясувати їхнє ставлення до даних засобів. У підсумку лише 19 осіб заявили, що вони реально читають інгредієнти, зазначені на етикетках. І лише 14 осіб були інформовані про те, що основний компонент популярного засобу тайленолу – ацетамінофен.

Читайте також: Цю кашу треба їсти кожен день

Звідси існує реальна небезпека передозування. Вчені пропонують розробити універсальне маркування для ацетамінофену, яке б містило інформацію про максимальну допустиме дозування і можливі негативні наслідки для печінки.

Крім реакції з боку печінки, ацетамінофен може викликати анемію, ниркові коліки, алергію, що виражається у вигляді шкірних висипань. Отже, ураження печінки можливі при прийомі десяти і більше грамів ацетамінофену. Перші ж симптоми передозування дають про себе знати протягом 12 годин і можуть вилитися в кому, аритмію і навіть летальний результат.

Джерело

Поділись


Новини партнерів