Чорні цятки: причини і способи видалення

Шкіра людини – це один з найбільш точних індикаторів її здоров’я і будь-яких проблем з ним. Якщо на ній з’являються будь-які недоліки, то це сигнал, що слід звернути увагу на умови життя. Один з таких сигналів – чорні цятки.

Чорна цятка, яку ще називають комедоном, – це шкірна пора, в якій утворилася пробка з шкірного сала і бруду. Так як найбільше сальних пор знаходиться на обличчі, то і утворюються такі недоліки найчастіше в цій області. Причини появи чорних цяток досить різні, вони можуть бути і внутрішніми (зміни в гормональній активності), і зовнішніми (вплив на шкіру забруднюючих факторів). І якщо перші треба лікувати за допомогою лікаря, то другі можна нейтралізувати самостійно.

Найочевиднішим фактором є забруднення шкіри в процесі життєдіяльності. У міських умовах повітря містить в собі величезну кількість пилу, кіптяви та інших речовин, тому, якщо нехтувати ретельним очищенням шкіри, поява чорних цяток не змусить себе чекати. Також не варто часто торкатися шкіри руками, так як кисті рук – одне з найбрудніших місць на тілі. Все, що зібралося на них в громадському транспорті, на роботі і під час їжі, може сильно зашкодити шкірі обличчя.

Наступним фактором, як не дивно, є надмірне очищення обличчя. Якщо часто користуватися спиртовими або мильними засобами для цього, то шкіра починає пересихати, після чого сальні залози починають працювати набагато активніше, а ймовірність їх закупорювання надлишками жиру стає вищою.

Очищення чорних цяток можна проводити різними способами, але краще все-таки уникати самого простого з них, а саме – механічного. При видавлюванні чорних цяток існує занадто великий ризик пошкодити шкіру, а якщо цю процедуру проводити в домашніх умовах і без відповідної обробки, то можна отримати набагато більш помітні запалення.

Читайте також: 8 помилок в догляді за шкірою, які роблять пори більш помітними

Для видалення чорних цяток своїми силами краще скористатися масками і скрабами. Найбільший ефект дають ті засоби, які витягують пробку з пори. Це різні клейкі маски на основі білка або желатину. Також можна робити маску на основі активованого вугілля, яке має абсорбуючі властивості.

Чорні цятки – це не найнеприємніша проблема зі шкірою, але й вона може принести чимало прикрощів. Способів позбавлення від них чимало, але якщо вони не вирішують проблему, то краще пройти обстеження у дерматолога, який виявить справжню причину їх появи.

Поділись


Новини партнерів