Дерматолог назвав основні причини сухості шкіри

Сухість шкіри, або ж ксероз – це досить поширена і зазвичай нешкідлива шкірна проблема. Але, хоч з медичної точки зору такий стан шкіри занепокоєння не викликає, він може приносити дискомфорт і призвести до лущення та відшарування шкіри, пише Жіночий світ

Сухість – не єдиний симптом ксерозу. За словами дерматолога Мішеля Фербера, він може мати також наступні ознаки:

  • Свербіж
  • Подразнення
  • Потріскана шкіра
  • Ущільненість шкіри
  • Біль
  • Кровотеча

Крім того, зрозуміти, що шкіра суха можна за візуальними ознаками. Вона може здаватись загрубілою та лущитись. Найчастіше ця проблема виникає на руках і ногах, але може з’явитись будь-де, включаючи обличчя.

Причин сухості шкіри може бути багато. Серед найпоширеніших Фербер виділяє такі:

Тверде мило. Мило в принципі призначене для видалення бруду та жиру зі шкіри. Але воно може повністю знежирювати шкіру, пошкоджуючи природний ліпідний бар’єр. Крім того, сульфати та ароматизатори, які додають до мила, можуть подразнювати та пересушувати шкіру.

Надто гаряча вода. Хоча більшість із нас любить поніжитись у гарячій ванні, вона може зруйнувати захисний ліпідний бар’єр, який зберігає вологу у шкірі. А вода, гарячіша за 40°C, може навіть спричинити подразнення.

Хлорована вода. Воду у водогоні та басейнах хлорують задля того, щоб знищити потенційно шкідливі мікроорганізми, які можуть у ній жити. Однак, хлор може сушити шкіру, та погіршувати її стан на подразнених ділянках. Ще сильніше пошкоджує шкіру хлорована гаряча вода.

Холодна погода. За словами Фербера, холодне та сухе повітря призводить до зневоднення шкіри. Це досить поширене явище, яке навіть має окрему назву – алергія на холод.

Обігрівачі. Гаряче повітря також сушить шкіру, особливо, якщо вона вже подразнена холодом. Також, у приміщеннях, де використовуються обігрівачі, знижується вологість повітря і шкіра теж починає втрачати вологу.

Чутливість шкіри. Будь-які з цих факторів викличуть сильніші реакції, якщо шкіра більш чутлива до зовнішніх подразників і її природний бар’єр не дає достатнього захисту.

Серед факторів ризику ксерозу Фербер називає вік, оскільки з часом шкіра стає більш сухою, сухий та холодний клімат, професії, які пов’язані з хімікатами або потребують частого миття рук, та деякі ліки від артеріального тиску і вугрів.

Крім того, суха шкіра може передувати розвитку таких хвороб, як екзема, псоріаз, діабет, гіпотиреоз та хвороби нирок. Тому, якщо вам не допомагає зміна звичок та зволожуючі засоби, варто звернутись до лікаря, щоб переконатись, що суха шкіра не є ознакою чогось серйознішого.

Поділись


Новини партнерів