Акне в зрілому віці: реальні причини, і як з ними боротися

Всі ми стикалися зі шкірними проблемами у віці 10-14 років, але тоді пояснити постійні прищі було просто: підлітковий вік і пов’язані з ним гормональні зміни, що відбиваються на обличчі – звичайна історія. Але якщо роки проходять, а акне ніяк не хоче розлучатися з вами, або раз у раз повертається, ситуація стає складнішою, пише Жіночий Світ.

Ви можете звернутися до допомоги численних лосьйонів, сироваток і кремів, не вдаючись до серйозного аналізу проблем, що виникли, але такий підхід не гарантує їх усунення. Для того, щоб боротися з акне в дорослому віці ефективно, дуже важливо насамперед прорахувати реальні фактори, що спровокували розвиток захворювання, і тільки потім приступати до лікування. Разом з дерматологом і експертом бренду Bioderma Ігорем Патріним ми розберемося в найважливіших аспектах боротьби з акне в дорослому віці.

Як з’являються висипання?

Закупорені пори – це пряма дорога до акне і пункт, який ми найчастіше беремо до уваги. Пори оточують кожен волосяний фолікул і є важливою частиною будови шкіри, так як саме в них розташовуються сальні залози. Останні секретують себум (сало), який захищає шкіру і робить її м’якою. Якщо пора закупорюється через бруд, мертві клітини, надлишок сала і бактерій, які скупчились в ній, то з більшою часткою ймовірності в цій зоні виникне прищ.

Іноді для якісної профілактики акне може бути цілком достатньо регулярного і глибокого очищення. Але в більшості випадків визначити, де закінчується локальне висипання і починається акне, тобто хронічне запалення шкіри, буває важко, а відповідне лікування не починається вчасно. Варто враховувати і той факт, що виявити причини акне в дорослому віці не так просто.

«Класичний перебіг вугрової хвороби характеризується появою перших висипань в момент початку статевого дозрівання, найчастіше це відбувається в період з 9 до 13 років, – розповідає Ігор Патрін. – Це пов’язано з особливостями гормонального фону і успадкованою генетично підвищеною чутливістю сальних залоз шкіри. У міру дорослішання рівень статевих гормонів приходить в норму, проте підвищена чутливість шкіри до них зберігається. До 20 років, як правило, захворювання самостійно проходить або протікає в легшій формі, але схильність до появи акне зберігається».

Причини акне в дорослому віці

До факторів, які можуть викликати загострення акне у дорослої людини можна віднести:

1. Неправильний домашній догляд за шкірою

Тут мається на увазі застосування низькоякісної косметики, здатної викликати закупорку пор. При виборі засобів для догляду бажано віддавати перевагу продукції з позначкою «некомедогенно». При виборі крему бажано віддавати перевагу легким (флюїдним) структурам.

Досить частою причиною загострення акне стає використання рослинних олій з метою зволоження шкіри, особливо під час масажу. Запалення можуть також викликати деякі сонцезахисні засоби.

2. Неправильний професійний догляд за шкірою

Агресивні хімічні пілінги і механічне чищення обличчя можуть стати причиною загострення акне. Тому перед тим, як відвідати салон дуже важливо визначити, наскільки вона підходить вашій шкірі.

3. Сонячні ванни

Вплив ультрафіолету призводить до зміни складу шкірного сала і знижує місцевий імунітет шкіри. На першому етапі вплив сонця створює відчуття поліпшення стану шкіри, але після, як правило, слід очікувати загострення.

4. Харчування

Вживання жирної, смаженої їжі, молочних продуктів і продуктів з високим глікемічним індексом може впливати на склад шкірного сала і активність роботи сальних залоз, викликаючи загострення захворювання. Кращим є вживання рослинних жирів і морепродуктів.

6. Нездоровий спосіб життя

Куріння ускладнює перебіг акне, а стрес, порушення режиму сну і неспання викликають коливання гормону кортизолу, який побічно впливає на активність сальних залоз.

Іноді акне у дорослих може виникати внаслідок контакту з деякими хімічними речовинами (хлор, бром, йод), прийомом лікарських препаратів (стероїди, препарати літію), а також від носіння тісного не дихати одягу.

Також часто причиною є гормональний дисбаланс, що виникає внаслідок супутніх захворювань. Акне дорослих вимагає консультації лікаря для виключення захворювань органів ендокринної системи.

Профілактика і лікування акне в дорослому віці

1. Засоби з анти-акне інгредієнтами

Перший і найважливіший крок, якщо ви вирішили попрощатися з акне, – це грамотно підібрати засоби для догляду. Дієвими анти-акне інгредієнтами є саліцилова, гліколева, полігідроксильна, азелаїнова кислоти, ретиноїди, перекис бензоїлу та інші.

2. Відлущувальні засоби

Відлущування – важливий етап догляду за шкірою, який варто взяти на замітку, якщо ви боретеся з акне або хочете влаштувати повноцінну профілактику проблем зі шкірою. Який ексфоліант вибрати – хімічний або фізичний – це питання краще обговорити з дерматологом, щоб забезпечити максимально делікатне очищення. Воно дозволить звільнити пори шкіри і запобігти запальним процесам. Фахівці радять звернути особливу увагу на гліколеву кислоту – ідеальний компонент в складі багатьох хімічних ексфоліантів, і віддавати перевагу маскам аніж звичайним очищаючим засобам – тобто тим продуктам, які залишаться на вашій шкірі на деякий час. Важливий пункт: дотримуйтеся режиму і не відлущуйте шкіру занадто часто, щоб не висушити її.

3. Точкове лікування

Точкова профілактика і лікування акне – один з найефективніших методів, який допомагає нейтралізувати шкідливі бактерії, збудників акне. Відмінним варіантом стануть засоби з бензоїлпероксидом.

4. Оральні препарати

Залежно від важкості акне, ви можете виявити, що топічні препарати не надають потрібного впливу, і тоді є сенс пройти консультацію у фахівця і отримати лікування спеціальними медикаментами. Наприклад, гормональне акне викликають процеси в організмі, які не піддаються профілактиці зовнішніми препаратами.

Джерело

Поділись


Новини партнерів