12 порад від досвідченого косметолога, які допоможуть зберегти молодість і гроші

Євгенія Драгунська – лікар-дермакосметолог з 25-річним стажем і автор книги “Чесна розмова з косметологом”. Можна сказати, що вона працює реставратором людських облич, стираючи відбитки, накладені часом. Зараз вона веде блог в Instagram, де відповідає на запитання і ділиться секретами молодості і краси, пише Жіночий Світ.

Нам здається, серед наших читачів знайдуться ті, кому буде цікаво отримати поради про усвідомлене ставлення до здоров’я своєї шкіри від досвідченого косметолога.

Більшість проблем зі шкірою виникає через харчування

Найчастіше проблеми з шкірою пов’язані з неправильним харчуванням: дефіцитом одних речовин і надлишком інших.

  • Сухість шкіри може бути викликана дефіцитом цинку, селену, вітамінів E і D або станом гіпотиреозу – браком гормонів щитовидної залози.
  • Раннє старіння може викликати низький рівень холестерину, високий рівень феритину, дефіцит тригліцеридів. Тригліцериди – це жири, які служать основним джерелом енергії для організму.
  • Демодекоз (пероральний дерматит) – наслідок частого вживання цукру і глютену.
  • Розацеа – реакція тонкого кишечника і підшлункової залози на молочну продукцію, алкоголь і глютен. Себорея – поєднання нестачі води з надлишком вуглеводів. Всі ці захворювання характеризуються почервонінням обличчя.
  • Дрібні висипання на лобі – результат переїдання цукру.
  • Вугрі, висипання на щоках і підборідді – сигнал про порушення жовчовиділення, зазвичай через надмірне споживання молочної продукції.

Чому виникає тяга до певних продуктів

Євгенія часто чує від пацієнтів: “Я не можу без шоколаду, сиру, м’яса”. Причиною цього може бути дефіцит деяких речовин. наприклад:

  • Тяга до шоколаду – нестача магнію.
  • Бажання солоненького або гострого – дефіцит серотоніну, низький тиск.
  • Збочення смаку, коли виникає бажання з’їсти вапно або інші “непродукти”, – дефіцит заліза і цинку.
  • Якщо пацієнт розповідає, що жити не може без ковбаси або сиру, це може бути емоційним якорем, і з такою проблемою потрібно звернутися до психолога.

Для призначення правильного лікування косметологу потрібно знати, в якому стані знаходиться організм, тому обов’язково потрібно здати аналізи і насамперед скоригувати харчування.

Що робити з набряками під очима

Набряки під очима – це жирові пакети, які люблять воду і погано забезпечуються кров’ю. Якщо вони у вас з’явилися, слід:

  • Використовувати крем для повік з венотоніками (екстракт кінського каштана, червоного листя винограду, буркуну, ліщини та кофеїн) не пізніш як за 3 години до сну. Найкраще користуватися таким кремом з ранку: нанести товстим шаром і через 10 хвилин прибрати надлишки серветкою.
  • Не їсти білкові і солоні продукти на ніч. Краще взагалі не їсти за 4 години до сну.
    Якщо жити з набряками некомфортно, їх можна видалити. Проконсультуйтеся з пластичним хірургом.

Компреси з огірків і картоплі не тільки не допоможуть, але ще й добряче висушать шкіру під очима. Салонні процедури надають незначний ефект, який швидко зникає.

Що дійсно варто видаляти

Деякі утворення на обличчі й тілі потрібно видаляти, адже вони знижують імунітет і можуть спровокувати різні захворювання. До таких утворень відносяться:

  • кондиломи – вірусні утворення на слизовій людини;
  • бородавки – вірусні ураження шкіри на долонях або підошві;
  • ксантоми – відкладення холестерину в шкірі, які виглядають як жовті шорсткі бляшки і найчастіше зустрічаються на повіках;
  • кератоми – так звані “старечі плями”. Якщо їх постійно травмувати, кератоми можуть стати злоякісними;
  • червоні цятки – найчастіше це вірус папіломи, який ще не підріс і не запігментувався;
  • папіломи – вірусні утворення на тілі людини.

Папіломи не варто плутати з родимками. Родимка – плоска пігментна пляма, яка не піднімається над шкірою і яку краще не травмувати. Все інше – це папіломи. Вони можуть виникати на тлі стресу, вагітності, вірусних інфекцій. Самостійно відривати папіломи не слід: “корінь” проблеми залишиться і утворення знову розростеться.

Причини передчасного старіння

Одним з “гормонів молодості” є білок феритин. Феритин – це молекула, яка запасає залізо для організму.

Нормальний рівень феритину – 60-80 мкг / л. Коли він падає нижче 50 мкг / л, в організмі починаються проблеми: болить голова, виникає відчуття слабкості і втоми, випадає волосся, ламаються нігті, страждає стан шкіри.

Основні причини зниження рівня феритину – це гастрит, будь-які патології шлунково-кишкового тракту, виразки. Молочні продукти також не дають залізу засвоюватися. Жінкам під час критичних днів слід приймати препарати заліза, оскільки феритин втрачається при рясних крововтратах.

Варто пам’ятати, що підвищений вміст феритину також може стати причиною активного старіння, а безконтрольний прийом препаратів з залізом веде до захворювань.

Причини целюліту

Косметологи вважають, що целюліт виникає через затримку рідини в жировій тканині. Целюліт на початковій стадії не можливо побачити неозброєним оком. Цій стадії завжди передують довгі роки набряку форми.

Основні причини целюліту :

  • Грудне поверхневе дихання. Більшість чоловіків дихає діафрагмою, тому у них немає целюліту навіть при варикозі і зайвій вазі. Якщо правильно дихати животом, то присмоктуюча сила діафрагми відкачає більше лімфи, ніж ваш масажист за тиждень.
  • Швидкі вуглеводи і молочні продукти. Бутерброд з сиром на ніч – гарантія затримки 2-3 літрів води в організмі.
  • Зневоднення. При порушенні питного режиму організм втрачає рідину і формує міжклітинний набряк – головний активатор перетворення целюліту в видимий.
  • Малорухливий спосіб життя. Швидка ходьба протягом 45 хвилин хоча б 3 рази на тиждень допоможе розігнати лімфатичну систему і поліпшити мікроциркуляцію. Найголовніше, ходити потрібно не менше 30 хвилин за раз.

Ефективні методи боротьби з целюлітом

У боротьбі з целюлітом добре допомагають дренажні процедури:

  • дермотонія – вакуумно-роликовий масаж;
  • озонові процедури;
  • кавітація – руйнування клітин, що утворюють жирову тканину, під впливом низькочастотних ультразвукових хвиль;
  • обгортання;
  • пресотерапія – апаратний масаж з використанням стисненого повітря;
  • міостимуляція – електрична стимуляція м’язів;
  • масаж.

Варто розуміти, що ефект від таких процедур буде тимчасовим. Сечогінні препарати не допоможуть позбутися целюліту, а тільки погіршать ситуацію.

Чи варто витрачатися на мікронідлінг в салоні

Мікронідлінг – косметична процедура, під час якої по обличчю катається ролик з безліччю тонких голочок. До неї часто вдаються, щоб позбутися від зморшок. Але якщо це так просто, чому ми всі тоді не ходимо з гладкими молодими обличчями?

Зморшки – рубцеві зміни в шкірі. Якщо шкіру в області зморшки травмувати голкою, хімічним пілінгом, лазером, виникне запалення. Це стимулює вироблення нового колагену, необхідного для гладкості обличчя. Голкотерапія корисна ще й тим, що за допомогою голки можна ввести в верхні шари шкіри ліки. Така процедура називається мезотерапією.

Але якщо мезотерапію проводить медичний персонал, то мікронідлінг зовсім необов’язково робити в салоні, достатньо купити роллер з голочками. Це процедура домашня, доглядово-розважальна. Сильного ефекту від неї не буде, але вона дозволить поліпшити мікроциркуляцію і посилити проникнення препаратів, які ви наносите на шкіру. Головне, не занести інфекцію: ретельно обробити обличчя і ролер з голочками хлоргексидином.

Правда про плазмоліфтінг

Плазмоліфтинг – це ін’єкції плазми власної крові пацієнта. Процедура підвищує еластичність шкіри, покращує її колір, зменшує пігментні плями і запалення, розгладжує зморшки.

Проте в пробірках для крові знаходиться консервант – гепарин. Він має місцеву протизапальну дію, покращує мікроциркуляцію і активує тканинний обмін, завдяки чому зменшується набряклість.

Сам гепарин діє так само, як вся процедура плазмоліфтингу, так що простіше колоти його. А найкраще пити вітаміни, скоротити кількість цукру, алкоголю, глютену і молочних продуктів.

Як часто потрібно робити салонну чистку обличчя

Шкіра – орган, який здатний самоочищатися, і при відсутності захворювань не потребує нашої допомоги. Мова йде не про вугрову висипку, де чистка – фактично лікувальна процедура з розкриття гнійників, а про звичайну шкіру. Нам регулярно хочеться з нею щось зробити, щоб пори стали менш помітними.

По суті, знаменита ультразвукова чистка – це вібромасаж лопаткою-маніпулою. Ефект вона дає такий же, як хороший скраб. Якщо майстер намагається лопаткою виколупувати комедони – це самоучка. Бережіться опіків.

Те ж саме стосується вакуумної чистки. Це хороший спосіб зробити собі приємність, але не потрібно вважати ці процедури необхідністю.

  • Темні цятки прекрасно адсорбуються будь-якою глиняною маскою. Видавлювати їх безглуздо – на наступний день все в повному обсязі знову буде на місці.
  • Нерівність рельєфу неможливо прибрати чищенням, тільки пілінгом. Влітку можна використовувати спеціальні всесезонні пілінги або маски з кислотами.

Євгенія віддає перевагу гоммажу і пілінгу кислотами хоча б раз на місяць.

Знімаємо стрес без таблеток

Завдання спа-процедур – допомогти розслабитися, поліпшити кровопостачання в шкірі і підшкірно-жировій клітковині. Це допомагає поліпшити шкірний рельєф, прибрати целюліт, в цілому оздоровити і зміцнити організм.

Тим, хто не хоче ходити в салон, можна зробити вдома процедуру промаслювання. Перед душем нанести на себе будь-яку олію, одягнути халат, який не шкода забруднити, і 20-40 хвилин відпочивати. Потім сполоснутися з гелем.

Вся справа в тому, що в олії міститься вітамін А. Під час емоційного навантаження в печінці накопичується ретинол, а на периферії виникає його дефіцит. Коли на периферії вловлюється вітамін А, організм вважає, що стресу більше немає, і розслабляється.

А ось прийом вітаміну А у вигляді таблеток для емоційного розвантаження не має сенсу. Так можна тільки підвищити його концентрацію в печінці до токсичної.

Приймаємо скипидарні ванни

Удома можна влаштувати собі фізіотерапевтичну процедуру – бальнеотерапію. Для цього в аптеці потрібно купити скипидарні ванни (пляшечку з емульсією). При низькому тиску варто брати тільки білу, при підвищеному – жовту. Біла очищає організм, відновлює рухливість і гальмує процеси старіння; жовта коригує фігуру, стимулює обмінні процеси і відновлює пружність шкіри.

Наберіть ввечері ванну температурою 38-40 ° С і розчиніть в ній 20 мл емульсії. Залазьте в ванну і чекайте появи першого поту на лобі. Зазвичай він з’являється через 6-15 хвилин. Якщо через 15 хвилин нічого не сталося, виходьте і на наступний день додайте 40 мл емульсії.

Зазвичай при прийомі скипидарної ванни з’являється відчуття легкого печіння в області згинів рук і ніг і внутрішньої поверхні стегон. Не обполіскуючись, вийдіть з ванни, заверніться в халат і лягайте під ковдру. Можна засипати, а якщо не виходить, через годину прийняти душ і одягнути суху білизну.

Джерело

Поділись


Новини партнерів