Обережно, тестери! Чим можна заразитися в косметичному магазині

Щоб не викинути гроші на вітер і купити косметику, яка вам дійсно підійде, її, звичайно, потрібно протестувати, пише Жіночий Світ. Чим це може загрожувати, ми зараз розповімо.

Кожен день пробниками в косметичних магазинах користуються десятки, а то й сотні потенційних покупців. Крім того, тестери, як правило, лежать у доступному вигляді, тому на них потрапляють бруд і пил. Через це вони стають небезпечними.

Тестування косметики як фактор ризику для здоров’я

Лікар косметолог-дерматолог Дар’я Олександрівна Лебединська зазначає, що іноді тестери продукції в магазинах косметики називають «вбивцями». Вона підкреслює, що їх небезпека полягає в можливості зараження (бактеріями, вірусами, кліщами) і розвитку різних захворювань: від кон’юнктивіту, ячменю на очах, герпетичних висипань на губах до зараження через вхідні ворота – губи, очі, шкіра – кишковою паличкою і навіть гепатитами В і С.

Наносячи тестери тональної основи, пудри, праймера, консилера і інших подібних засобів на обличчя, ми ризикуємо отримати захворювання шкіри різного ступеня тяжкості.

Бактерії можуть спровокувати загострення вже наявної вугрової висипки, розвиток фурункульозу і дерматитів. Тестування помад і блисків загрожує появою герпесу і хейліту (ураження губ) і навіть виникненням гепатитів, в разі якщо на губах є тріщини.
Також високий ризик зараження стрептококом і стафілококом, що, в свою чергу, здатне привести до розвитку більш серйозних хвороб.

Пробники туші, тіней і підводки можуть нашкодити очам, викликавши блефарит (запалення війкової кромки повіки) і кон’юнктивіт (запалення слизової оболонки ока). Крім того, часто, крім бактерій, на туші живе кліщ. Особливо небезпечно, коли косметичний засіб з тестера потрапляє на слизові оболонки очей, носа і рота, тоді вам може загрожувати кишкова інфекція, грибкові захворювання, ГРВІ.

І це ще неповний список.

Категорії небезпечних продуктів

«Найбільш несприятливі для тестування – так звані засоби із загальним об’ємом – наприклад, туш, банка крему. Все, що має пензлик (наприклад, блиск) і супроводжується зберіганням кисті в загальному об’ємі. Так, одного разу потрапивши на кисть, мікроорганізм може заразити весь флакон», – каже лікар Лебединська. За її словами, один покупець може стати джерелом зараження багатьох продуктів, доторкнувшись до кількох тестерів, так як хтось може залізти в банку з кремом з широким горлом НЕ ватною паличкою, а відразу пальцем. І не варто забувати, що у кожної людини, яка приходить у косметичний магазин, свої індивідуальні особливості організму і наявні захворювання.

Косметика з кремовою текстурою – найсприятливіше середовище для розмноження бактерій. Під цю категорію потрапляють, наприклад, тональні засоби, помади, олівці та інші.

Однак і сухі продукти небезпечні, так як в будь-якому випадку ми не знаємо, хто до нас скористався тестером і яким способом, також не варто забувати і про забруднення через навколишнє середовище.

Так тестувати чи ні?

Звичайно, по можливості краще не використовувати пробники в магазині. А при наявних тріщинах або запальних захворюваннях, як місцевих, так і загальних, Дар’я Олександрівна рекомендує повністю відмовитися від цього. Адже помилитися з відтінком тональної основи або кольором помади, нехай і не найдешевших, все ж краще, ніж потім лікуватися, купуючи дорогі ліки.

Однак бувають випадки, коли проба тих чи інших засобів необхідна. І тут слід бути обережними і дотримуватися певних правил.

Техніка безпеки:

  • Перед пробою будь-якого тестера зніміть верхній шар. Для цього обробіть поверхню засобу сухим ватним диском.
  • Щоб протестувати, діставайте засіб ватною паличкою, одноразовим штапелем або диском.
  • Тестуйте всі засоби не на обличчі, а на руках. Наносьте продукти (помаду, тіні, тональний крем) на шкіру тильної сторони долоні. При цьому, по можливості, відразу після тесту мийте руки. Можете носити з собою вологі серветки або САНІТАЙЗЕР і прибирати Свотч (зразки) косметики ними.
  • Слідкуйте, щоб на шкірі, куди ви наносите засіб, не було ранок або подряпин.
    Намагайтеся використовувати засоби в закритій упаковці з дозатором, де немає прямого контакту з навколишнім середовищем і сторонніми руками.
  • Часто декоративна косметика продається в міні-версіях, наприклад, туші, тональні креми. Вони коштують дешевше повнорозмірних продуктів, тому ви можете купити спочатку їх, і, якщо вони вам підійдуть, повернутися за великим об’ємом.
  • Не ігноруйте безкоштовні пробники-саше, які видають при здійсненні покупки і вкладають в журнали. Як правило, в такому форматі можна безпечно спробувати продукти з рідкою текстурою: креми – для догляду та тональні, консилери, бази під макіяж, туш.
  • Не нехтуйте відгуками про продукти, подивіться їх в інтернеті перед тим, як відвідати магазин, так вам буде простіше зорієнтуватися, зробити вибір і не помилитися.

Джерело

Поділись


Новини партнерів