Міфи і правда про імунітет: як захиститися на порозі епідемії грипу

За даними Міністерства охорони здоров’я України, від епідемії грипу та масової захворюваності іншими респіраторними інфекціями нас відділяють 17,5%. Тим часом кількість тих, хто хворіють на гострі респіраторні захворювання, зростає: в порівнянні з минулим тижнем хворих стало на 10% більше, і був лабораторно підтверджений один випадок грипу. Спалах очікується до початку-середини грудня.

Найефективнішим засобом проти вірусів залишається наш імунітет: ліки і рясне пиття можуть тільки прибрати симптоматику, що полегшить самопочуття хворого. А чи знаєте ви, що деякі популярні способи підвищення захисних сил насправді їх не підвищують і навіть навпаки? Про головні міфи про імунітет нам розповіли Ірина Лесняк, сімейний лікар медмережі “Гармонія здоров’я”, і Борис Скачко, терапевт, фітотерапевт.

Найголовніші помилки щодо зміцнення імунітету

Допоможе вітамін С

Аскорбінова кислота бере участь у виробленні інтерферонів – імунних факторів, що не пускають віруси всередину організму. Але якщо ГРЗ вже є, значить, інфекція пройшла через слизові горла і/або носа, і ніяка доза інтерферону вже не допоможе їх прогнати. Тобто ніякого посилення захисних сил при виникненні ГРЗ не може бути за визначенням.

Вітамін С при хворобі виконує іншу роль: він працює як антиоксидант і захищає від ламкості судин, які при застуді страждають через підвищений кількості токсинів у крові.

Захисні сили збільшить сонце

Це напівправда в будь-який час року і утопія в сезон застуд. Так, вітамін D – стимулятор захисних сил організму, і на 70% він виробляється нашою шкірою під впливом ультрафіолету. Але сонячних днів восени і взимку – близько 2-3 на місяць. Тому не варто сподіватися на сонце: обов’язково щодня їжте продукти тваринного походження (кисломолочні продукти, м’ясо, рибу, яйця, вершкове масло). Вони повинні становити не менше 25% денного раціону.

Незайвим буде також прийом таблетованого вітаміну D. Купуйте той, що у формі D3: він краще засвоюється нашим організмом.

Оксолінова мазь поліпшить імунітет у носі

Вважається, що оксолінова мазь здатна знищувати респіраторні віруси, включаючи грип. А тому, вирушаючи в громадські місця в розпал грипу, багато хто з нас рясно змащує нею ніс. Але слизова носа – це не тільки видима і доступна нашим пальцям частина. Таким чином істотно збільшити опірність слизових вірусу (тобто місцевий імунітет в них) мазь, на жаль, не може.

Місцевий імунітет підніме хвойна інгаляція

Захисні здатності слизових носа і горла залежать від того, скільки бактерій на них живе. Але ефірні речовини олій хвої, цитрусових й інших рослин, хоча і мають бактерицидну властивість, але все ж не можуть знищити, наприклад, стрептококи, що викликають тонзиліт.

Необхідні імуномодулятори

Реклама запевняє: в сезон застуд просто необхідно пити імуномодулятори для профілактики ГРЗ, а при її виникненні ці препарати прискорять одужання, посиливши функції імунної системи. Але регулярне надходження інтерферону ззовні зменшить вироблення цього імунного фактора самим організмом, і рівень захисних сил стане залежним від лікарських засобів: немає надходження імуномодуляторів в організм – імунітет ще нижчий, ніж до їх вживання.

А якщо людина вже захворіла, то препарати інтерферону взагалі не приносять користі (чому, дивіться вище).

Якщо імуномодулятори щоразу при застуді буде застосовувати дитина, то справа, крім усього іншого, може закінчитися розвитком аутоімунного захворювання – зокрема, вона може стати алергиком. Адже дитяча імунна система формується до 16 років, а імуномодулятори, втручаючись в функції імунітету, можуть порушити цей процес.

Чи врятують цибуля і часник в раціоні

Ці продукти теж мають бактерицидну властивість. Але вельми скромну – вони не можуть знищити бактерії на слизових. А значить, і не можуть підвищити місцевий імунітет у них. Закапувати ніс соками цих овочів взагалі небезпечно: вони викликають опік слизової і набряк, що особливо загрожує при застуді. Адже тоді закладеність носа посилиться, що погіршить відходження мокротиння. А якщо сік буде єдиними ліками при нежиті, мовляв, не потрібна мені хімія, краще народний спосіб, то може розвинутися гайморит: хронічний застій виділень – ідеальні умови для розмноження патогенних мікроорганізмів і посилення запалення.

Їжте цибулю і часник в сезон застуд з іншої причини: вони містять широкий спектр вітамінів і мінералів, а тому сприяють нормальному протіканню біохімічних процесів в організмі.

Душ знизить захисні сили при ГРЗ

Оскільки шкіра – це орган імунної системи, то навпаки: чим вона чистіша, тим вищі захисні сили організму. Інша справа, що після миття потрібно не допускати переохолодження і протягів.

При застуді допоможе глінтвейн

Імунітет міцні напої підвищити не можуть. Гаряче вино або горілка з перцем можуть випередити тільки простуду на тлі переохолодження: спирт підсилює кровообіг, і людина зігрівається. Але тільки якщо спирту випито трохи: не більше ніж 40 мл горілки або 150 мл глінтвейну.

А взагалі краще зігрітися або гарячою ванною для ніг або ванною (відразу слід одягнутися і пірнути в ліжко, “мокре” тепло протипоказано при температурі тіла вище 37,5 °С), або одягнути побільше одягу і з годинку полежати під ковдрою.

Джерело

Поділись


Новини партнерів