Фахівці назвали п’ять звичок, від яких краще відмовитися, щоб вберегти здоров’я

Якщо ви ніяк не можете прищепити собі деякі корисні звички, не переживайте: можливо, їх взагалі не обов’язково дотримуватися. У цій статті ми поговоримо про “здорові” звички, які можна сміливо ігнорувати, при цьому не змінюючи здорового способу життя.

Не їсти після шести

Кожен з нас хоч раз у житті чув пораду: “Хочеш бути в формі – не їж після шести”. І як було б зручно, якби це правило дійсно працювало: їж все, що хочеш, аж до 17:59, і при цьому залишаєшся в формі.

На жаль, дієтологи запевняють, що “корисна” звичка не їсти після шостої призводить не до ідеальної фігури, а до загострення хронічних захворювань, депресії, безсоння і навіть, на жаль, набору зайвої ваги.

Справа в тому, що людина, що прирікає себе на голодування після 18:00, дозволить собі наступний прийом їжі тільки через 12 годин. В цей час організм, який ніколи не спить, почне “поїдати” себе, втрачаючи при цьому здорові клітини і виснажуючи свої ресурси.

Крім цього, дуже складно тримати себе в руках, якщо ви лягаєте досить пізно – наприклад, опівночі. Зниження цукру в крові призведе до погіршення самопочуття і, як наслідок, до зриву – голодуючи, ви просто не зможете відмовитися від шкідливого ​​перекусу.

Пити якомога більше води

Ми намагаємося пити більше води, щоб добре себе почувати, допомагати обмінним процесам в організмі і не допустити неприємного зневоднення, що викликає головний біль і перевтому.

Однак надлишок води в організмі так само небезпечний, як і її нестача. Поширений міф про вісім обов’язкових склянок води в день може довести цілком здорову людину до гіпонатріємії – стану, коли надмірне споживання води починає загрожувати життю. Вода починає затримуватися в організмі, що призводить до цирозу печінки, серцевої недостатності та хвороби нирок.

До речі, так само марно і навіть небезпечно налягати на воду з лимоном вранці: звичайна вода так само допоможе розігнати метаболізм, а ось зловживання цитрусовою кислотою сприяє зношуванню зубної емалі.

Пити вітамінні смузі

Солодкі фруктові смузі вже давно асоціюються у нас зі здоровим способом життя і правильним харчуванням. Це частково вірно: збалансовані коктейлі, хоча самі по собі є досить калорійними, дуже корисні і містять багато вітамінів.

Проте, пити фруктові смузі кожен день на сніданок або в якості перекусу ми все-таки не рекомендуємо: вони містять багато цукру, а це веде до різких стрибків рівня цукру в крові, що негативно впливає на здоров’я і провокує зайву вагу.

Смузі не допоможе вам втамувати голод: після різкого підйому рівня цукру незабаром піде такий же миттєвий спад, і ви відразу захочете компенсувати це відчуття новим солодким перекусом.

Пам’ятайте про те, що фрукти – це вітаміни, легкість і енергія, але краще їсти їх просто так, а смузі готувати з овочів, ягід, зелені і рослинного молока.

Їсти дієтичні продукти без цукру

Рішення відмовитися від цукру – важлива перемога над собою і своїми шкідливими звичками. Ми вже неодноразово писали, які разючі зміни можуть статися з тілом, якщо ви перейдете на збалансоване харчування і виключите цей продукт зі свого раціону.

Твердо з’ясувавши, що цукор гарантує безліч проблем зі здоров’ям (від проблем з вагою до карієсу), ми, отримуючи недостатню кількість глюкози, страждаємо від низької працездатності, мучимося від головного болю і постійно хочемо з’їсти хоч щось солодке. Найчастіше наш вибір падає на натуральні підсолоджувачі типу кленового сиропу або сиропу з агави, фініків, меду або бананів.

Повіривши в їх абсолютну нешкідливість, ми часто зловживаємо цими натуральними замінниками цукру, забуваючи, що їх не можна назвати дієтичними, адже калорій в них міститься достатньо.

Наприклад, солодкий фітнес-батончик з кокосовим цукром – це скоріше повноцінний десерт, ніж корисний перекус, і ні в якому разі не можна думати, що такі продукти можна їсти в необмежених кількостях, не ризикуючи набрати пару-трійку зайвих кіло.

Вибирати знежирені продукти

Багато людей часто уникають вживання продуктів з великим вмістом жирів через поширену помилку, що всі жири дуже шкідливі. Все відбувається абсолютно навпаки: жири – відмінне джерело енергії, незамінне джерело для транспортування жиророзчинних вітамінів і нормальної діяльності всього організму.

Вибираючи знежирені продукти, ми зовсім не дбаємо про фігуру і вже тим більше про своє здоров’я: в кращому випадку така їжа не несе ніякого живильного навантаження, оскільки не містить вітамінів і білка, а в гіршому – “розбавлена” хімічними добавками і цукром.

Пам’ятайте, що “поганими” жирами є тільки транс- і рафіновані жири, що піднімають рівень холестерину, що збільшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань і ведуть до ожиріння.

“Гарні” жири створені природою і містяться в цільних неперероблених продуктах (наприклад, в авокадо, червоній рибі, жовтках і горіхах). І саме така їжа обов’язково має бути присутня у вашому незнежиреному раціоні.

Джерело

Поділись


Новини партнерів