Дерматологи назвали 5 речей, які не можна робити з прищами

Масло чайного дерева, зубна паста, яблучний оцет, лимонний сік … Якщо вірити мережевим «експертам», це (і багато іншого) здатне позбавити шкіру від прищів в одну мить. І все було б добре, якби не той факт, що багато з цих чудових способів не просто не працюють, але можуть принести більше шкоди, ніж користі, коли мова йде про боротьбу з акне.

Нижче – п’ять речей, які дерматологи не роблять зі своїми прищиками. І вам не радять.

Не чіпайте і не давіть їх

Золоте правило прищів? Руки геть від них. «Не чіпайте і не видавлюйте свої прищики, – каже Business Insider нью-йоркський дерматолог Шарлотта Бірнбаум (Charlotte Birnbaum). – Це може завдати більшої шкоди, так як ви перенесли бактерії з пальців на запалену область, плюс, потенційно заганяєте їх ще глибше під шкіру. Не кажучи вже про те, що такий підхід може призвести до утворення рубців, від яких дуже складно позбутися».

Якщо ж вас настільки дратує прищ, що ви просто не можете з ним існувати, вирушайте до дерматолога, який зробить це професійно.

Обходьтеся без ефірних олій

Ефірні олії відомі своїми цілющими властивостями, але вони, тим не менш, не найкращий вибір для зцілення шкіри, каже BI дерматолог Карлі Фаулер (Carley Fowler). «Якими б чарівними вони не були, це олії. А значить, вони заповнюють пори, погіршують ситуацію з висипаннями і, крім іншого, можуть спровокувати алергічну реакцію», – пояснює вона. Фаулер додає, що навіть використання олії чайного дерева, яка зарекомендувала себе як відмінний антибактеріальний засіб, може подразнювати шкіру і погіршувати її стан, якщо ви не будете обережні.

Зубна паста – в жодному разі

Сьюзен Бард (Susan Bard), дерматолог з Нью-Йорка, каже, що нанесення зубної пасти на прищик (і, тим більше, спроба залишити її на ніч) може привести до погіршення ситуації. «Як мінімум вам загрожує роздратування, як максимум – контактний дерматит», – попереджає вона. Щоб звести ризики появи червоної шкіри до мінімуму, Бард радить використовувати безрецептурні засоби для лікування акне з аптеки, але наносити їх точково, тонким шаром і всього два-три рази на тиждень.

Відмовтеся від кокосової олії

Кокосова олія має репутацію продукту, якому під силу все і навіть більше. Справитися з прищами? В тому числі. Але це, кажуть фахівці, не те щоб дуже небезпечно, але абсолютно точно не дуже ефективно.

«Кокосова олія може засмітити ваші пори, якщо у вас схильна до вугрової висипки шкіра», – попереджає дерматолог Маріана Атанасовскі (Mariana Atanasovski). І додає, що в цьому випадку також корисно стежити за тим, щоб ваші продукти по догляду за шкірою були марковані як «некомедогенні».

І забудьте про спирт

Незважаючи на те, що у вас може виникнути спокуса підсушити свій прищик спиртовим продуктом, краще цього не робити. Проблема в тому, що використання продуктів зі спиртом в складі швидше зіпсує шкіру, ніж поліпшить її.

«Коли ці засоби залишаються на шкірі протягом тривалих періодів часу, наприклад, протягом ночі, вони можуть викликати хімічний опік. У кращому ж випадку ви спровокуєте виділення більшої кількості шкірного сала, так що запалення потенційно може стати ще серйознішим», – резюмує нью-йоркський дерматолог Лорен Леві (Lauren Levy). Дослідження показали, що продукти з ретинолом тут досить ефективні, так що якщо хочеться діяти, зробіть ставку саме на них.

Джерело

Поділись


Новини партнерів