На обличчі написано: як стрес впливає на шкіру

За останні роки дослідники чимало просунулися в розумінні фізіологічного механізму, що лежить в основі взаємодії ШКТ, нервової системи і шкіри – англомовні вчені використовують для цієї трійці термін gut-brain-skin axis. І якщо нам цілком зрозуміло, як їжа і травлення можуть вплинути на зовнішність і настрій, то зв’язок мозку і шкіри виглядає загадково і вимагає пояснень. Проте, терапевти, косметологи і дерматологи одноголосно визнають, що вплив стресу посилює наявні проблеми зі шкірою , а значить, факт, що нервова система здатна впливати на нашу зовнішність, не викликає сумнівів у лікарів.

В ембріональному періоді шкіра, нервова система і кишечник формуються здебільшого з одного зародкового листка – ектодерми. Можливо, тому хвороби цих органів виявляються тісно взаємопов’язаними і у дорослих людей. Але що конкретно відбувається в мозку і тілі, щоб запустити процес акне або дерматиту? І які існують методики, щоб розірвати цей зв’язок?

НА КЛІТИННОМУ РІВНІ

Можна, звичайно, не сприймати всерйоз ідею, що мозок змушує прищі розквітати на вашому обличчі спеціально до дня відповідальної зустрічі – швидше за все, ви просто переїли шоколаду, коли вночі закінчували доповідь. Але якщо це повторюється напередодні будь-якого важливого дня, думка про те, що причина все-таки в стресі, вже не здається такою божевільною. І, як ви вже здогадалися, тут замішані гормони – вони створюють нам проблеми не тільки в період пубертату.

Кортизол і адреналін, що виробляються при стресі, є ключовими факторами. Запускається ланцюгова реакція: викид кортизолу стимулює розширення капілярів, судини стають більш крихкими, а будь-який «витік» проявляється на шкірі як набряк або почервоніння, що означає – запалення або подразнення. І якщо ви генетично схильні до захворювань шкіри, таких як акне, екзема або псоріаз, це може спровокувати початок спалаху. Більш того, кортизол уповільнює регенерацію тканин, знижуючи природне вироблення колагену і гіалуронової кислоти, і шкіра буквально втрачає молодість.

Адреналін діє по-іншому, але для шкіри це також не означає нічого хорошого. Цей гормон спазмує капіляри, зменшуючи приплив крові, через що ми бліднемо, коли, наприклад, сильно чимось налякані.

ЩО ТАКЕ ПСИХОДЕРМАТОЛОГІЯ

Ми звикли, що проблеми зі шкірою вирішують дерматологи і косметологи, але з недавніх пір з’явилася ще одна професія, на яку можна покластися, бажаючи поліпшити зовнішність.

Психодерматологія – це наука про те, як переживання і почуття впливають на шкіру. Перша згадка цього терміна зазначена в книзі «Психофізіологічні аспекти шкірних хвороб», яку опублікував у 1980-му австралійський психоаналітик на прізвище Уїтлок. Наука ця ще досить молода, тому фахівців в світі небагато – в США, наприклад, лише близько півдюжини клінік спеціалізуються на терапії такого роду.

«Я ніколи не переконую клієнта, що йому необхідна моя допомога. Спочатку завжди рекомендую відвідати дерматолога і спробувати вирішити ситуацію звичними методами – корекцією дієти, режиму, харчовими добавками або кремами, – розповідає Метт Трауб, клінічний психотерапевт, що спеціалізується на псіходерматологіі, в інтерв’ю виданню The Cut. – Якщо ви отримаєте результати, які вам потрібні, відмінно, а якщо їх немає, давайте поговоримо».

Деякі нещасливі володарі акне (екземи або псоріазу) можуть бути настільки засмучені через зовнішність, що їм можна рукою подати до хронічної тривоги і депресії. Свіже дослідження в «Британському журналі дерматології» підтверджує такий зв’язок: серед пацієнтів з акне ймовірність розвитку депресії склала 18,5%, а для учасників без дерматологічних ускладнень – 12%. Можливо, погана шкіра призводить до емоційного стресу, а можливо, навпаки. Це замкнуте коло, сценарій з куркою і яйцем – стрес викликає акне або акне створює ще більше стресу і посилює запалення?

«Якість шкіри може бути обумовлена рядом причин, в тому числі генетичних, але деякі засновані на життєвому досвіді, – пояснює доктор Трауб. – За допомогою фахівця можна навчитися справлятися зі стресом, занепокоєнням, керувати гнівом та іншими негативними станами. Ми можемо або кожен день нагадувати собі, що це не шкіра, а катастрофа, і тоді тіло буде реагувати ще гірше, або навчитися заспокоюватися і керувати ситуацією. Психодерматолог допоможе зрозуміти, що лежить в основі проблеми, і намагатися подолати її. Має бути проведена серйозна робота, але ваша шкіра дійсно здатна змінитися».

Звичайно, ніхто не скасовує звичних методик і самоконтролю. Креми з антиоксидантами і регулярні курси біоревіталізації здатні допомогти, якщо шкіра час від часу страждає від кортизольних репресій. Техніки розслаблення і медитація, прогулянки в тиші, ароматерапія – все це піде на користь, якщо ви знаєте, що у вас періодично висипають прищі або з’являються ознаки дерматиту. Але якщо вам складно самостійно контролювати настрій, а ситуація зі шкірою настільки пригнічує, що ви тільки про це і думаєте, є сенс подумати про сеансах у психодерматолога.

Джерело

Поділись


Новини партнерів