Теорія і практика: як навчитися поєднувати аромати

Амбра, шкіра, чисті свіжі або солодкуваті квіткові ноти, – парфумерні тренди змінюються постійно. Спочатку всі шукають складніші композиції, потім – женуться за моно-ароматами, в звучанні яких можна розпізнати лише одну ноту. Парфумери ж закликають не боятися експериментувати: з’єднайте на зап’ясті відразу кілька різних ароматів, щоб в результаті отримати дуже особисте – і дійсно неповторне – звучання. Залишилося тільки ризикнути і спробувати.

Поєднуйте свій аромат з ароматом вашої коханої людини – щоб отримати «парфумерні обійми»

Мистецтво поєднання ароматів – вроджене або набуте відчуття? І те і інше. «Поєднання ароматів – наче гра, в якій ви себе відчуваєте парфумером», – розповідає Ксенія Третьякова, керівник проекту Molecule. – «Щоб експеримент вас порадував, беріть приклад з відомих парфумерів і відстежуйте, як вони поєднують ноти. Наприклад, Ян Вільгельм Альгрен, засновник бренду Vilhelm Parfumerie, працює з контрастними, яскравими, соковитими фруктовими нотами і солонувато-деревними, або з холодними акватичними і теплими гурманськими. Його аромати наче вбудовуються в молекулярну структуру запаху тіла».

Або візьміть в якості прикладу марку diptyque – їх аромати можна сміливо змішувати між собою без побоювань, що ви зіпсуєте звучання. Все тому, що засновники бренду Десмонд Нокс-Лі, Крістін Гатрі і Ів Кузлан вирішили порушити всі правила, замінивши класичну ольфакторну піраміду овалом – немов у ароматів є душа і тіло.

ЯКІ НОТИ ПОЄДНУВАТИ НЕ МОЖНА

Ноти, які не піддаються поєднанню, не існують. У парфумерії компоненти не поєднуються тільки в тому випадку, якщо один компонент поглинає інший, не даючи можливості в композиції звучати так, як це задумав автор аромату. Але в цілому, поєднувати можна навіть такі ноти, які здаються абсолютно протилежними: наприклад, професор парфумерії Рожа Дава збалансував легкий квітковий іланг-іланг з густою сірою амброю – і вийшов аромат ENigma.

ЯК ПОЄДНУВАТИ НОТИ ДЛЯ ВЕЧОРА І ДЛЯ ДЕННОГО ВИХОДУ

Найчастіше на вечірні заходи люди одягають на себе яскраві, гурманські, амброві аромати, а для дня вибирають легші акватичні, або ніжні квіткові. Мсьє Лютанс, основоположник селективної парфумерії, поділяє аромати на вечірні і денні: він закликає просто регулювати їх насиченість.

ЯК ПОЄДНУВАТИ ЧОЛОВІЧІ І ЖІНОЧІ АРОМАТИ

Як правило, селективні аромати не діляться на чоловічі і жіночі – це більше аромати хамелеони, які розкриваються на шкірі самостійно. Але ви зі своїм чоловіком або бойфрендом можете розіграти парну історію за допомогою улюблених ароматів. Поєднуйте аромати, в яких присутні багатогранні відтінки компонентів – при нанесенні один на одного, ви отримаєте ідеальний баланс, «парфумерні обійми».

Наприклад, сер Клайв створив знамениті аромати X Clive Christian: жіночі Feminine і чоловічі Masculine. Їх можна наносити по певній техніці: хочете більш жіночного звучання, тоді нанесіть аромат за схемою «жіночий, чоловічий, жіночий», а якщо бажаєте чоловічий характер, то «чоловічий, жіночий, чоловічий».

ТРИ ПОЄДНАННЯ ВІД ПАРФУМЕРА АЛЬБЕРТО МОРІЛЬЯСА

Знаменитий парфумер Альберто Морільяс створив трилогію композицій Mizensir Cologne, які можна носити окремо, а можна змішувати між собою і з іншими ароматами, створюючи власне унікальне звучання.

  • Coeur de Cologne + Сologne du Maté – підкреслить фруктові відтінки і солодку гіркоту есенції мандарина
  • Coeur de Cologne + Cologne de Figuier – підкреслить ноту інжиру в фруктовому соку
  • Coeur de Cologne + будь-який інший аромат – посилення шлейфа і яскравості композиції
Поділись


Новини партнерів