Чому жінки раніше сивіють: основні причини і як це зупинити

Останнім часом сивина стала модним самостійним відтінком. Сьогодні в Instagram ви знайдете більш 1,5 хештегів «сиве волосся» (#greyhair). Популярно сьогодні і «громбре» (фарбування в техніці омбре на сиве волосся). Жінки впевнено відстоюють право безболісно відрощувати сиві і білі корінці, а не сором’язливо маскувати їх відтіночними барвниками.

Сіль, перець, срібло, деревне вугілля – відтінків сивини не злічити. І навіть якщо ви поки про це не замислювалися, час прийде. Якщо раніше сиве волосся найчастіше з’являлося у 40-річних, то сьогодні його знаходять у себе дівчата в 20 років. Дослідження, проведене колористами бренду John Frieda, показало, що на сьогоднішній день 32% британських жінок, яким ще не виповнилося тридцяти, почали сивіти.

Чому волосся сивіє?

Природний колір волосся визначає пігмент, який відтворюють клітини – мова йде про меланін, що міститься в стрижні волосся, точніше, його різновиди (у блондинок і рудих це феомеланін, у брюнеток і шатенок ─ еумеланін). Коли клітини перестають займатися своєю корисною діяльністю, колір волосся втрачає інтенсивність. Швидкість появи і поширення сивини лікарі не пов’язують саме з віком, відзначаючи, перш за все, вплив на організм генетики і стресу. Цікаво, що вони не відкидають расовий фактор. Згідно з медичними спостереженнями, раніше всього починають сивіти представники кавказьких народів – на початку третього десятка, азіати – ближче до кінця 30-річчя, афроамериканці – після сорока. Слов’яни традиційно відрізняються індивідуальністю.

Нова причина сивини – «хворе волосся»

Все частіше медики стали пов’язувати ранню сивину не тільки зі станом організму, але і з «самопочуттям» волосся. Погана екологія, велика кількість стайлінгу і різноманіття аксесуарів для укладки, відсутність часу для повноцінного догляду за довжиною локонів і шкірою голови призводить до того, що стан волосся стрімко погіршується. Головні помилки в цьому напрямку:

  • ми не правильно підбираємо продукти догляду (між тим, з роками старіє шкіра не тільки обличчя, але і голови);
  • ми недостатньо добре очищаємо шкіру голови від стайлінгу або зовсім нехтуємо миттям, довіряючи презентабельний вигляд волосся сухому шампуню (вже доведено, що зловживанням ним призводить до витончення волосся);
  • ми постійно травмуємо волосся – хімічними барвниками, занадто щільними резинками, поганими гребінцями. В результаті волосяні фолікули, що відповідають за ріст і нормальний стан волосся, ламаються і перестають виконувати свої функції (в тому числі, живити кератином і допомагати клітинам відтворювати меланін).

Але ситуацію можна виправити. Ось 4 способи, які допоможуть уникнути ранньої сивини (або уповільнити її поширення):

  • Кинути палити. Дослідження показують, що курців в 4 рази частіше наздоганяє рання сивина, ніж некурящих. Куріння безпосередньо пов’язане з активізацією окислювальних процесів в організмі, яку викликають вільні радикали – не забуваємо, що їх кількість збільшується з кожним затягуванням.
  • Приймати вітамін В12. Факт, що його низький рівень в організмі примусово зупиняє процес виробництва меланіну в клітинах волосся, давно доведено.
  • Живити волосся. Тут допоможуть маски і сироватки. Щотижневий раціон – мінімум одна інтенсивно живильна маска і 2-3 прийоми зволожуючої сироватки. Втім, правильно нанести на волосся маску – окрема наука.
  • Носити волосся розпущеним. Або хоча б врівноважити співвідношення «вільні пасма» – «зібране у хвіст / косу / пучок». Якщо ви кожен день збираєте волосся в зачіску, особливо, з великою кількістю невидимок і шпильок, то механічні пошкодження неминучі. Вони призводять до травми шкіри голови, а вона, в свою чергу, до ранньої сивини.

Джерело

Поділись


Новини партнерів