Чорні цятки: звідки вони беруться і як від них позбутися

Відкриті комедони або чорні цятки знайомі і підліткам, і дорослим. Перемогу над ними обіцяє кожен п’ятий косметичний засіб. Але ось чи буде боротьба легкою? Давай спробуємо розібратися.

Як позбутися чорних цяток на носі? Це питання найчастіше задають собі власники жирної шкіри, адже схильність до вугрової висипки – одна з її природних особливостей. Крім цього, жирна шкіра характеризується збільшеним розміром сальних залоз, надмірно активним продукуванням шкірного сала і гіперкератозом, тобто потовщенням рогового шару епідермісу в сально-волосяному фолікулі. Та все це закупорює пори шкіри, що і призводить до появи вугрів. Але посилюватися проблема може з різних причин. Розберемо найпопулярніші.

Гормони

За вироблення шкірного сала в нашому організмі відповідає тестостерон. І якщо зміст цього гормону в крові підвищений або сальні залози виявляють до нього підвищену чутливість, виробництво себуму збільшується. Проблеми зі шкірою у підлітків виникають через нестабільність гормонального фону, з тієї ж причини можуть з’явитися вугрі і у жінок зрілого віку (гормональний стрибок відбувається і при вагітності, і при настанні менопаузи).

Живлення

За даними деяких досліджень, споживання в їжу великої кількості швидких вуглеводів ( випічка, солодощі, фастфуд) може впливати на роботу сальних залоз, а значить, підсилювати вироблення їх секрету. Прямих доказів поки мало, але багато дерматологи пов’язують появу висипань на шкірі з надлишком солодкого і мучного в раціоні.

Недостатнє очищення або відлущування

Шкірі може нашкодити неправильний догляд, наприклад, недостатнє очищення, тому не забувайте знімати макіяж перед сном. Не менш важливий етап в догляді за шкірою, схильної до появи вугрів, – відлущування за допомогою механічних або хімічних ексфоліант. Розчиняючи або видаляючи ороговілі частинки епідермісу, вони сприяють нормалізації виділення себуму і стають профілактикою від закупорювання пор.

Навіть якщо шкіра здається тобі жирною, не муч її агресивними засобами очищення. Це лише посилить вироблення шкірного сала, що призведе до збільшення кількості вугрів. Щоб очистити шкіру, не пересушує її, використовуй спеціальні продукти для демакіяжу і м’які засоби для вмивання. Що стосується ексфоліантів, якщо на шкірі є запалення, радимо використовувати засоби на основі кислот або ензимів, в решті випадків підійдуть делікатні скраби і гомажі. Якщо тобі потрібно експрес-засіб для очищення пір , спробуй маску на основі глини. Але не застосовуй її частіше двох разів на тиждень і по можливості не давай масці висихати на обличчі: при застиганні глина може спровокувати стянутість і дискомфорт.

Неправильно підібрана косметика

Комедогенність властива в першу чергу речовинам,які пом’якшують шкіру, таким як масло кокоса, ізопропілпальмітат, бутилстеарат. Але немає гарантії, що саме вони або інші компоненти стали причиною поганого стану вашої шкіри. Якщо новий крем закупорює пори, вивчи його склад і порівняй його зі списком інгредієнтів тих коштів, які тобі ідеально підходили. При виборі нового продукту звертай увагу на наявність на упаковці написи «некомедогенно».

Якщо шкіра недостатньо зволожена – не чекай нічого хорошого. Відчуваючи брак вологи, в якості захисту шкіра починає виробляти ще більше себуму. Щоб цього уникнути, зволожуй шкіру кожен день. Роби ставку на легкі гелеві текстури, а при збезводненій жирній шкірі – зволожуючі засоби з гідрофіксаторами, наприклад, гіалуроновою кислотою.

Як позбутися чорних крапок

Переходимо до головного: найпростіший спосіб – видалити їх за допомогою мануальної або ультразвукової чистки. Довірити цю процедуру краще косметологу, а в якості міри по догляду в домашніх умовах застосовувати наступну схему:

  • після очищення обробити шкіру скрабом або хімічним пілінгом, щоб полегшити абсорбентам маски доступ до порів;
  • нанести очищувальну маску на всю поверхню обличчя або тільки на проблемні ділянки (ніс, підборіддя, Т-зона);
  • залишити маску на шкірі не більше ніж на 20 хвилин, змити теплою водою;
  • нанести на шкіру зволожуючий крем або (опціонально) зволожуючу маску, щоб заповнити рівень вологи.

Альтернативний варіант – салонні процедури. Найефективнішою з яких є чистка. Варіантів може бути декілька: механічна за допомогою вакуумного апарату, мануальна (ручна) або ультразвукова чистка. Але май на увазі, процедура чистки не з приємних і може супроводжуватися хворобливими відчуттями. Однак процес відновлення після процедури відносно короткий – почервоніння протримається не більше двох-трьох днів.

Поділись


Новини партнерів